Nyt notat afslører: Liberale erhverv kan genåbne uden sundhedsfare

Selv hvis kun halvdelen af danskerne holder afstand som hidtil, vil flere dele af erhvervslivet – ifølge notat fra sundhedmyndighederne – kunne åbnes øjeblikkeligt.

Selv hvis kun halvdelen af danskerne holder afstand som hidtil, vil flere dele af erhvervslivet ifølge notat fra sundhedmyndighederne kunne åbnes øjeblikkeligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Frisører og andre liberale erhverv vil øjeblikkeligt kunne genåbne, men kun hvis folk bliver ved med at som hidtil at holde afstand til hinanden.

Det fremgår af en ny beregning fra Statens Serum Institut (SSI), der onsdag eftermiddag er sendt til samtlige partiledere, og som Berlingske er i besiddelse af.

Selv hvis kun halvdelen af alle danskere holder afstand, som vi er vænnet til, vil en åbning af de liberale erhverv kunne gennemføres uden særlig ekstra belastning af sundhedsvæsenet.

Beregningen er den første af sin art, der er gennemført af SSI, efter at partilederne tirsdag aften under et møde med statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede deres ønsker til næste fase i genåbningen af Danmark.

Beregningerne fra SSI viser, at de liberale erhverv kan genåbnes uden problemer - antallet af indlagte vil fortsat være meget lavt - hvis blot danskerne holder afstand som vi er vænnet til før påske.

Hvis kun halvdelen af befolkningen holder afstand som vi nu er vænnet til, vil antallet af indlagte stige, men stadig langt fra dramatisk.

Det vil til gengæld ske, hvis afstanden mellem mennesker bliver, som den var før krisens udbrud. Ifølge SSIs beregninger vil det få antallet af covid-19-indlagte på landets hospitaler til at stige til op imod 1.100 personer, hvoraf op imod 400 mennesker vil skulle indlægges på intensiv.

I dag er 89 personer indlagt på intensiv med covid-19.

Ifølge SSI findes der »ingen præcis definition af liberale erhverv«

»Tallet er derfor udregnet ud fra en antagelse om yderligere 27.000 vil begynde i arbejde,« hedder det i den nye beregning fra seruminstituttet.

Fald frem til maj

Simuleringen fra SSIs særlige ekspertgruppe viser, at hvis den åbning, der allerede er i gang af skoler og daginstitutioner, udvides, så den også omfatter liberale erhverv, og »såfremt alle eller halvdelen af den voksne befolkning fortsætter med at holde fysisk afstand som niveauet før påske, så har vi højst sandsynligt set den maksimale belastning på intensive sengepladser«.

»Hvis den voksne befolkning derimod ophører med at holde fysisk afstand, så forventes der en kraftig stigning i belastningen både alment (almindelige hospitalsafdelinger, red.) og på intensiv fra medio juni,« fremgår det af notatet fra SSI.

SSI bemærker, at uanset hvad regeringen vælger, så vil der »forventes et fald (af indlagte, red.) frem til starten af maj måned. Det er først omkring midten af maj (altså en måned efter lempelsen), at man kan se en påvirkning af belastningen af sygehuset af de valgte lempelser«.

Ifølge De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, bekræfter notatet blot, at det haste rmed at komme i gang med genåbningen.

»Det er ikke nyt det her. Allerede før påske fremlagde regeringen beregninger for, at det er sundhedsfagligt forsvarligt at åbne for de liberale erhverv, så det er bare med at komme i gang,« siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Samme melding kommer fra Liberal Alliances (LA) leder, Alex Vanopslagh. Han henviser til, at SSI i forbindelse med et scenarie udarbejdet 2. april lagde op til, at det i forhold til smitterisisko og sundhedvæsenet ville være forsvarligt at åbne for de liberale erhverv.

»Det har ikke ændret sig, og nu, med det her, kommer de til at åbne,« mener han.

Han håber på en genåbning så hurtigt som muligt i forbindelse med en bred politisk aftale.

»Men kommer regeringen nu og siger, den vil genåbne på mandag eller i morgen, så er det fint med mig. Det vigtige er, at vi får forhindret folk i at gå konkurs og får gang i økonomien,« mener han.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, gentager på baggrund af de nye oplysninger opfordringen til at åbne så hurtigt som muligt op for de liberale erhverv, så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

»Det vil sprede sig som ringe i vandet. Det vil skabe en bedre stemning blandt virksomhederne og i befolkningen,« siger  han.

»Idrætsliv og foreningsliv«

Af et brev sendt fra statsministeren til alle partileder fremgår det, at myndighederne nu vil regne videre på de sundhedsmæssige konsekvenser af yderligere åbning af samfundet.

Første analyse er klar - den om de liberale erhverv - næste skridt bliver cafeer og restauranter, hvor sundhedsmyndighederne skal regne på, hvad en åbning vil betyde, når der fortsat holdes afstand.

Derefter følger »retssystemet og eventuelt øvrige kerneaktiviteter i det offentlige svarende til ialt 5-7.500 ansatte«, så kommer 9. og 10. klasser samt efterskoler og folkeskoler, siden ungdomsuddannelser samt videregående uddannelser, og endelig skal der regnes på konsekvenser af »idrætsliv og foreningsliv, der kan foregå udendørs«.

SSI oplyser, at der frem til 1. april dagligt var en vækst på 20 procent af nyindlagte med covid-19, men at det fra den dato ændrede sig. Siden månedens begyndelse er der »observeret et fald i det daglige antal nye indlæggelser, cirka minus 12 procent om dagen«.