Nyt NATO- hovedkvarter truet af konkurs

Anders Fogh Rasmussen har fået et 250.000 m2 stort problem: NATOs nye hovedkvarter til 7,8 mia. kr. forsinkes og trues af byggestop og konkurs.

Problemerne med byggeriet af NATOs nye hovedkvarter i Bruxelles er blevet til en hovedpine for generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, der angiveligt på et møde med NATO-ambassadørerne har bedt dem om at behandle sagen fortroligt Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: I årevis er de 100 hektar lige over for NATOs hovedkvarter i Bruxelles-forstaden Evere blevet kaldt den evige grusbunke. For selv om et nyt hovedkvarter har været besluttet siden 1999, lå bunken gennem adskillige år som en irriterende støvspreder. Men nu har afløseren for forsvarsalliancens faldefærdige koldkrigshovedkvarter rejst. Et råhus i stål, beton og snart med glas i vinduerne stræber med sine 37 meter mod skyerne.

Efter planen skal det nye hovedkvarter være klar næste år – men planen holder ikke.

Entreprenøren BAM, der er specialist i højsikkerhedsbyggerier som eksempelvis politistationer og fængsler, er ifølge det tyske magasin Der Spiegel i så store likviditetsproblemer, at konkurs og byggestop truer.

Ifølge Der Spiegel har NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på et møde bedt NATO-ambassadørerne om at behandle sagen fortroligt. Men magasinet citerer fra en rapport fra Tysklands ambassadør, Martin Erdmann:

»Vi påpegede, at det ville være katastrofalt for alliancens omdømme, hvis vi stoppede, og det dermed kom til at fremstå, som om NATO var ude af stand til at færdiggøre et byggeprojekt til tiden, selv om det allerede blev vedtaget på NATO-topmødet i Washington i 1999,« hedder det.

Der er afsat 7,8 mia. kr. til byggeriet. Ifølge Der Spiegel bevilgede NATO-ambassadørerne yderligere 150 mio. kr. i december, men 10. januar krævede entreprenøren 1,8 mia. kr. oven i kontrakten og bebudede byggeriet forsinket ni måneder.

Sætter Belgien i forlegenhed

For Anders Fogh Rasmussen er sagen noget bøvl. Men andre er i større problemer. Det er Belgiens forsvarsministerium, der står som bygherre og er ansvarlig for kontrakten med BAM. Det er ikke rart for Pieter De Crem, Belgiens forsvarsminister, der anses som kandidat i opgøret om at blive Foghs efterfølger. NATO og Belgien indgik i 2004 en aftale om, at det belgiske forsvarsministerium skulle forvalte byggeprojektet, og i 2010 skrev De Crem kontrakten under med BAM ved en ceremoni på det belgiske militærakademi.

BAM-talsmand Arno Pronk, påpeger over for Bloomberg, at budgetoverskridelserne skyldes »markant højere sikkerhedskrav« end oprindeligt bestilt og afviser, at BAM er i finansielle problemer. Berlingske har forelagt sagen for NATOs talskvinde Oana Lungescu.

»Belgien meddelte NATO i december, at BAM har forelagt et krav om ekstra betaling og mere tid til at færdiggøre det nye NATO-hovedkvarter. Belgien, som er ansvarlig for kontrakten, har oplyst til NATO, at man analyserer påstanden (fra BAM, red.),« siger hun.