Nyt lovforslag fra regeringen: Dobbelt straf for covid-19-forbrydelser

Regeringen kommer onsdag klokken 16 med nye oplysninger om coronasituationen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og rigspolitichef Thorkild Fogde fortæller onsdag på regeringens daglige pressemøde om coronasituationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Landets justitsminister Nick Hækkerup (S) siger på et pressemøde onsdag, at regeringen allerede i morgen vil fremsætte et lovforslag, som markant skærper straffen for en række lovovertrædelser under coronakrisen.

»Vi har den seneste tid set begyndende tegn på, at kriminelle udnytter den sårbare situation vi er i,« siger justitsministeren.

Han fortæller, at hospitaler under coronakrisen er blevet bestjålet for håndsprit og værnemidler, som er nødvendige for sundhedspersonalet i bekæmpelsen af epidemien. Og der er tricktyve, som har udnyttet situationen til at narre borgere til at lukke dem ind i deres hjem, hvorefter de har stjålet værdigenstande.

Og der er kriminelle, som har udgivet sig for at myndighedspersoner og har franarret borgere kontantbeløb og personlige oplysninger.

Det er blandt andet forbrydelser som disse, der fremover skal straffes markant hårdere, hvis det står til regeringen.

»Torsdag fremsætter vi derfor et hastelovforslag om højere straf for en række lovovertrædelser,« siger Nick Hækkerup og forklarer, at regeringen foreslår at fordoble straffen for bl.a. tyveri, indbrud, røveri, brugstyveri og groft hæleri.

De foreslåede strafskærpelserne vil også ramme virksomheder, som forsøger at svindle med de hjælpepakker til erhvervslivet, som Folketinget har udstukket tidligere som en håndsrækning til virksomheder, der er presset under den medfølgende økonomiske krise, mens landet er lukket ned.

»Derfor hæver vi straffen, så den bliver fire gange så høj, som i dag, hvis en virksomhed svindler med oplysninger for at få del i de pakker, Folketinget har udstukket til erhvervslivet,« siger Nick Hækkerup og tilføjer, at regeringen med lovforslaget ønsker at »sende et signal til skrupeløse virksomheder og personer«.

»Det skal straffes markant hårdere end normalt, hvis man skader vores samfund i en tid, hvor det er sårbart,« siger Nick Hækkerup.

Ifølge ministeren kan loven være færdigbehandlet i Folketinget tirsdag i næste uge, hvorefter den kan træde i kraft.

1.800 danskere strandet

På pressemdet redegør direktør Erik Brøgger fra Udenrigsministeriet også for rejsesituationen omkring i verden.

»Det lyder helt vildt, men verden er nærmest fuldstændig lukket ned,« siger han og forklarer, at det trods alt er lykkedes mange at komme hjem.

»Men der er stadig mange danskere ude i verden. De står i en svær situation, og vi forstår jeres frustration. Vi gør alt, hvad vi kan, men jeg er nødt til at sige, at det er svært at udrette mirakler,« siger Erik Brøgger og forklarer, at danske myndigheder får tildelt et begrænset antal pladser på fly, som trods nedlukningerne verden over flyver. Derudover sender Danmark også i særtilfælde fly afsted for specifikt at hente strandede borgere.

Men det er en langsommelig proces, og det er besværligt i den aktuelle situation, siger Erik Brøgger.

Direktøren har også en bøn til de pårørende i Danmark, som tilsyneladende i stort antal ringer op til Udenrigsminiseriets Borgerservice med det resultat, at telefonlinjerne bliver blokeret.

»Vi forstår også til fulde de pårørende, som i Danmark er nervøse og vil snakke med os og spørge, om vi ikke kan finde en løsning for netop deres pårørende. Vi arbejder på det. Men jeg har også en bøn: Vil I ikke overveje, om jeres næste opkald til Borgereservice er påkrævet?«

Erik Brøgger fortæller på pressemødet, at Udenrigsministeriets »fokus er på de sværeste steder omkring i verden«.

Sundhedsstyrelsen er også tilstede ved dagens pressemøde. Ved tidligere møder har styrelsen været repræsenteret ved direktør Søren Brostrøm, men onsdag er han afløst af Helene Probst.

Hun forklarer, at sundhedsmyndighederne arbejder på at skrue markant op for antallet af personer i Danmark, som bliver testet for covid-19. Ifølge blandt andet Verdenssundhedsorganisationen WHO og en lang række eksperter er det et vigtigt skridt i bekæmpelsen af epidemien at teste en befolkning i stor udstrækning for at kunne inddæmme sygdommen.

»Vores ambition fra Sundhedsstyrelsens side er at få implementeret de retningslinjer for test, som vi udsendte i sidste uge. Vi har en ambition om at komme op i et højere antal test,« siger hun.