Nyt kvindeparti i Grønland

Grønlandske kvinder, der har stiftet et nyt parti, kræver, at samfundet prioriterer truede børnefamilier højere end anlæggelse af lufthavne og vandkraftværker.

Med stiftelsen af et kvindeparti gør grønlandske kvinder nu oprør mod mændenes dominerende politiske indflydelse i landet.

Kvindepartiet "Arnat Partiiat", som er inspireret af den islandske kvindebevægelses parti, kræver især en forstærket politisk indsats over for familier, hvor børn er truet af omsorgssvigt og seksuelt misbrug.

"Med betydeligt flere kvinder i grønlandsk politik vil vi sikre, at FNs Børnekonvention bliver overholdt.

I øjeblikket er der to års ventetid for børn, som akut burde anbringes på observations- og behandlingshjem. Det er helt uacceptabelt," siger Ane Marie B. Pedersen, nyvalgt landsformand for kvindepartiet.

Kun én kvinde har plads i det grønlandske landsstyre (regeringen) og i landstinget besætter mændene 25 ud af 31 pladser.

Samtlige andre grønlandske partier har leveret medlemmer til det nye parti, men Ane Marie B. Pedersen siger, at "Arnat Partiiat" desuden forventer at hverve mange kvinder, som ikke tidligere har været politisk engagerede.

Selv har Ane Marie B. Pedersen været medlem af Siumut-partiet, der i øjeblikket danner landsstyre-koalition med venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit.

"I valgkampene lover mænd altid at sætte familierne i centrum, men de glemmer altid løfterne, når valget er overstået. Trods enorm boligmangel bliver man ved med at planlægge nye lufthavne, selvom vi har rigeligt mange i forvejen," siger Ane Marie B. Pedersen.