Nyt kirkeudvalg skal bestemme over dåb og bryllupper

Et udvalg under regeringen anbefaler at oprette et demokratisk råd, som skal have indflydelse på, hvordan ritualer som dåb, bryllupper eller ændringer af salmebogen bestemmes på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal ikke længere være kirkeministeren, der har al magten, når det kommer til nye tiltag for ritualer som dåb, bryllup eller nye udgaver af salmebogen.

Et udvalg, der blev nedsat af regeringen i 2012, fremlagde onsdag en 61 sider lang betænkning med anbefalinger til, hvordan den danske folkekirke får en mere moderne og sammenhængende struktur.

Blandt de fire hovedanbefalinger er, at der oprettes et »demokratisk baseret« organ kaldet Folkekirkens Fællesudvalg, som skal styre folkekirkens såkaldte indre anliggender, der omfatter de rituelle handlinger.

»Jeg synes, det lyder rigtigt at gøre det,« siger kirkeminister Marianne Jelved (R).

Fællesudvalgets 26 medlemmer skal udpeges, så de demokratisk repræsenterer både personer uden kirkelige opgaver samt for eksempel præster og biskopper.

Rådet skal samarbejde med det såkaldte Bispekollegie om ændringer inden for kirkens indre anliggender. I dag er det kirkeministeren, der formelt står bag den slags ændringer.

Det rører dog ikke Marianne Jelved.

»Det er også det, der er meningen,« siger hun

»Jeg tror, vi er i en fase i vores historie, hvor det kan være rigtigt at træffe den slags beslutninger og give et egentligt demokratisk tilskud til den måde, der bliver truffet beslutninger på omkring folkekirken.«

Regeringens udvalg anbefaler også, at statens årlige tilskud på cirka 700 millioner kroner til folkekirken laves om til et ikke-øremærket bloktilskud. Det skal i stedet gå til folkekirkens fællesfond, så kirkerne i højere grad selv kan råde over pengene. Denne fond skal Folkekirkens Fællesudvalg også råde over.

De sidste to forslag fra regeringens udvalg drejer sig om en lovfæstning af Bispekollegiet, og at det stadig er den danske regent, der i sidste ende siger god for nye forslag.

Oplægget skal nu drøftes på Christiansborg, hvor kirkeminister Marianne Jelved håber på, der vil være enighed om et konkret lovforslag i efteråret.