Nyt dyk til erhvervsskolerne

Trods af massiv indsats for at få flere unge ind på erhvervsskolerne fortsætter antallet af ansøgninger med at falde. Det er forventeligt, siger undervisningsministeren.

Trods af massiv indsats for at få flere unge ind på erhvervsskolerne fortsætter antallet af ansøgninger med at falde. Det er forventeligt, siger undervisningsministeren. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig færre danske unge drømmer om en karriere som tømrer, frisør eller murer.

I hvert fald har blot 18,5 procent af de unge, der går ud af skolen i 2015, søgt ind på en erhvervsuddannelse, hvilket er et fald på 1,1 procentpoint sammenlignet med niveauet for sidste år. Det viser en ny opgørelse fra Undervisningsministeriet.

Regeringen har ellers sat massivt ind for at få flere unge til at gå erhvervsskolevejen med store kampagner og en erhvervsskolereform, der træder i kraft efter sommerferien. Undervisningsminister Christine Antorini (S) siger i en pressemeddelelse, at faldet var forventet, blandt på grund af det nye adgangskrav til erhvervsuddannelserne.

»Med adgangskravet sikrer vi, at de unge, der optages, har bedre forudsætninger for at gennemføre en erhvervsuddannelse. Her og nu bliver konsekvensen dog, at en del af de elever, der ellers ville have begyndt en erhvervsuddannelse i 2015 og 2016, gør det lidt senere for at kvalificere sig til at komme ind,« siger undervisningsministeren.

Adgangskravet siger, at de unge minimum skal have karakteren 02 i dansk og matematik med sig fra folkeskolen. Og derfor bliver flere nødt til at forbedre deres resultater med 10. klasse eller VUC-kurser, inden de er kvalificeret til erhvervsskolerne, lyder vurderingen fra Undervisningsministeriet.

Opgørelsen rummer da heller ikke de unge, som har ventet lidt med at søge ind efter endt folkeskole. De samlede ansøgerstatistikker offentliggøres først efter sommerferien.

Mens tilslutningen til erhvervsuddannelserne er dalet, strømmer de unge fortsat til gymnasieuddannelser, hvor hele 73,9 procent af årgangen har ansøgt om at blive optaget i år.

Især EUX, som giver mulighed for at kombinere en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen, er blevet væsentlig mere populær. Hvor lidt over hver tiende i 2014 havde EUX som første prioritet, er det i år lidt over hver femte, som drømmer om den kombination.

Der kan altså være naturlige forklaringer på, at erhvervsuddannelserne ikke har fået lige så mange ansøgninger i postkassen i år, men undervisningsministeren medgive, at man alligevel skal tage faldet alvorligt.

»Tallene viser, at vi fortsat har en bunden opgave i forhold til at gøre de unge opmærksomme på de mange muligheder, der er med en ungdomsuddannelse,« siger Christine Antorini.