Nyt dansk studie: Astma kan udgøre en forhindring for at blive gravid

Undersøgelse fra Hvidovre Hospital viser, at kvinder med astma i højere grad end andre kvinder har behov for fertilitetsbehandling for at få børn.

12 procent af alle kvinder med astma har brug for fertilitetsbehandling mod otte procent hos kvinder uden astma. Særligt kvinder over 35 år med astma har brug for hjælp. Hele 25 procent af kvinder over 35 år med astma får fertilitetsbehandling, viser dansk undersøgelse.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

Kvinder med astma skal ikke vente for længe, hvis de ønsker at blive gravide. Baggrunden er den, at astma kan være en forhindring for at blive gravid, og det problem bliver kun endnu mere udtalt med årene for kvinder, der lider af astma, end for kvinder, der ikke er ramt af sygdommen.

Sådan lyder budskabet fra professor og overlæge Charlotte Suppli Ulrik fra lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital i København.

Sammen med et forskerhold står hun bag undersøgelsen, der viser, at kvinder med astma i højere grad har brug for fertilitetsbehandling for at få børn.

12 procent af alle kvinder med astma har således brug for fertilitetsbehandling mod otte procent hos kvinder, der ikke lider af astma. Især får kvinder, der lider af astma og er over 35 år, brug for hjælp. Således modtager 25 procent af de berørte astmaramte kvinder over 35 år fertilitetsbehandling.

»Vores resultat taler meget tydeligt for, at såfremt man har astma og gerne vil have børn, bør man gå tidligt i gang. Som årene går, gør alderen i sig selv det sværere at blive gravid, men har man astma, gør den det endnu sværere,« siger Charlotte Suppli Ulrik ifølge en artikel på hospitalets hjemmeside.

Forskerne har fulgt 932 gravide kvinder med astma og 2.757 uden astma. Studiet viste tydeligt, at astma kan være en forhindring for at blive gravid, når tallene justeres for alder, BMI, rygning og andre faktorer.

Årsagen til, at det forholder sig således, er endnu ikke fastlagt. Charlotte Suppli Ulrik har dog en formodning om, at det skyldes, at den inflammation – altså betændelse – der sidder i lungerne, også sidder i livmoderen, således æggene ikke sætter sig fast.

Et kommende forskningsprojekt skal se nærmere på årsagerne, ligesom forskerne vil undersøge, om det hjælper at optimere behandlingen, inden kvinderne bliver gravide.

Charlotte Suppli Ulrik understreger således, at det er vigtigt at blive ved med at passe sin astmabehandling, når man vil være gravid og bliver det.

Mange mener, at medicinen ikke er god for fosteret, men medicinen formindsker rent faktisk risikoen for komplikationer i graviditeten og under fødslen, oplyser Charlotte Suppli Ulrik.