Nynazister udleveres til Tyskland

Justitsministeriet har besluttet at udlevere to nynazister til retsforfølgelse i Tyskland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To nynazister, en dansk og en tysk statsborger, skal udleveres til retsforfølgelse i Tyskland.

De to har været varetægtsfængslet, sigtet for distribution af racistisk materiale i Tyskland, og i dag har Justitsministeriet givet grønt lys for at udlevere dem.

»Der er truffet beslutning om, at de pågældende skal udleveres til Tyskland,« siger Morten N. Jakobsen, souschef i Justitsministeriets internationale kontor.

Afgørelse kan prøves ved domstolene
Han vil ikke kommentere sagen yderligere, da de sigtede har mulighed for at få deres sag prøvet ved de danske domstole. Det skal de inden for tre dage beslutte, om de vil.

De to nynazister blev anholdt i slutningen af august af Nordsjællands Politi på anmodning af tysk politi, mistænkt for bl.a. via musikforlaget Celtic Noon at distribuere nynazistisk musik, som er blevet produceret i Australien.

I samarbejde med australske nynazister sigtes de for at have produceret titusinder af cd'er, som efterfølgende er sendt til Danmark og solgt.

Udlevering efter EU-regler
Tysk politi har i mange år efterforsket de to sigtedes aktiviteter.

Muligheden for at udlevere danske statsborgere til andre EU-lande stammer fra den europæiske arrestordre, som kom ind i dansk lov fra EU i 2003, og der er tidligere eksempler på, at Danmark har udleveret danskere til andre EU-lande.

Justitsministeriet underkendt
I december sidste år krævede USA en dansk kvinde fra Gentofte udleveret, sigtet for bl.a. at have smuglet og solgt ecstasy.

Her gav Justitsministeriet også tilladelse til at udlevere kvinden, men efterfølgende blev beslutningen ophævet med en afgørelse i retten i Lyngby, der slog fast, at det vil være uforeneligt med humanitære hensyn at udlevere kvinden til USA.