Nyfødt elefantunge snød dyrepasserne i Københavns Zoo

Uden andre vidner end overvågningskameraer fødte hunelefanten Kungrao tidligt i morges en lille hanelefant. Både mor og unge ser ud til at have det godt.

Kungraos første unge, Khao Sok, døde knap to år gammel af elefantherpes. Nu har Kungrao født en unge igen. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligt i morges, klokken 4.24, fødte den ene af Københavns Zoos hunelefanter, Kungrao, en unge. Zoologisk Have havde denne gang som et forsøg sat varmefølsomme kameraer op i elefantburet for at give medarbejderne bedre mulighed for at kunne registrere, når fødslen gik i gang og overvære den. Men det lykkedes ikke. Da dyrepasserne intetanende kom i morges var den ny unge, en han, født.

»De eneste, der så fødslen, var vores overvågningskameraer. Vi ville gerne have set det, men det er jo også dejligt, at det bare er sket helt af sig selv, uden nogen har behøvet at gøre noget,« som Zoos presseansvarlige Jacob Munkholm Hoeck fortæller.

Jacob Munkholm Hoeck fortæller, at både unge og mor ud til at have det godt.

»Alt ser fint ud. Den går rundt og ser ud til at stortrives. Dens mor er meget rolig. Vi går nu og venter på, at ungen skal die. Så vidt jeg ved, har vi ikke set den gøre det endnu,« fortæller Jacob Munkholm Hoeck.

Sædvanligvis vejer en nyfødt elefantunge mellem 80 og 100 kilo ved fødslen. Den nyfødte unge, der endnu er navnløs, er endnu ikke blevet tilset ad dyrepassere og dyrlæger.

Du kan se live-video fra elefantburet her.

Elefanter er sædvanligvis drægtige i 21-22 måneder, og det var ventet, at Kungrao ville nedkomme i maj måned. Hun er født i Thailand i 1997 og kom til Zoo i 2001. Hun fødte i februar 2013 sin første unge, Khao Sok, der desværre døde knap to år gammel af elefantherpes i november 2014.

Elefanthuset har længe været klar til fødslen med lunt sand på gulvet, som er blødt og nemt at rejse sig fra, når ungen skal op og stå kort efter fødslen. Elefanthunner er meget fokuserede på, at nyfødte unger rejser sig hurtigt. Både fordi det sandsynligvis giver afgørende signaler om, at ungen er rask, og fordi den skal stå op for at kunne begynde med at die og få den afgørende råmælk, fremgår det af Zoologisk Haves hjemmeside.

Den nyfødte unges far er Chieng Mai, der er født i 1959 og kom til Zoo i 1962.