Nye våbenregler gør tusindvis af danskere kriminelle

Skærpede regler for luftvåben gør med et slag hundredtusindvis af våben i danske hjem ulovlige. Urimeligt, lyder kritikken.

800.000 luftgeværer og luftpistoler ligger i dag hjemme i danskernes hjem - købt og brugt som legetøj for voksne og børn. Men fra 1. juni i år vil de fleste af våbnene være ulovlige, når en markant skærpelse af våbenloven træder i kraft. De nye regler betyder, at alle luftvåben med en kaliber på mindst 5,5 millimeter skal registreres hos politiet. Og hvis ejeren vil bruge våbenet, skal vedkommende tage jagttegn, være medlem af en skytteforening eller have en særlig tilladelse.

 - Hvis hr. og fru Danmark har et 300 kroners luftgevær stående i sommerhuset, bliver de nødt til at bruge flere tusinde kroner på at få det godkendt, siger Bo Nielsen, talsmand for sammenslutningen Nordisk Våbenforum.

Skiftende justitsministre har arbejdet med den nye bekendtgørelse, som skal bremse brugen af kraftige luftvåben. Men reglerne omfatter også mere eller mindre uskadelige hobbygeværer, og dermed bliver tusindvis af almindelige danskere reelt gjort kriminelle, påpeger Bo Nielsen.

Der er ikke tal for, hvor mange af de 800.000 våben der vil falde ind under de nye regler. Men forhandlere oplyser, at flertallet af solgte våben har en kaliber på 5.5 mm eller der over. Hos Lystfiskeren, en kæde af friluftsbutikker i Vestjylland, gælder det tre ud af fire luftgeværer, som ryger over disken, oplyser medindehaver Dennis Rasmussen.

 - Det er overkill, at man går ned og rammer de mindre våben. Vi har fuld forståelse for, at man vil regulere kraftige luftvåben på ni og 12 millimeter, men jeg har aldrig hørt om, at folk er kommet alvorligt til skade på grund af et luftgevær på 5,5 millimeter, siger han.

Justitsminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at kommentere kritikken. Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, forstår våbenejernes frustrationer.

 - Men vi er altså nødt til at trække grænsen et sted. Til gengæld har vi sørget for at give folk en frist på et år til at få lovliggjort deres våben,« siger han.

De Konservative og Venstre kritiserer ministeren for at indføre de nye regler uden debat:

 - I stedet for, at man med Bødskovs underskrift kriminaliserer flere hundredtusinde danskere, burde man give området et politisk serviceeftersyn i Folketinget. Det skylder man de mennesker, som man nu gør til forbrydere, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).