Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvor det tidligere var umuligt at finde forskellige priser på et givent hotel på bookingportaler som Hotels.com og booking.com, er det nu anderledes mere fordelagtigt at være forbruger.
En ny stikprøvekontrol fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at der efter et stort europæisk pres, er kommet mere gavnlige konkurrencevilkår på bookingsiderne, som betyder, at der nu kan findes store forskelle på priserne, alt efter hvilken portal du leder efter hoteller på.
- Det er godt nyt for forbrugeren. Vi har fundet flere eksempler på, at flere hoteller nu har forskellige priser på bookingsiderne, og der hvor vi fandt den største forskel, var på over 300 kroner per nat, siger Martin Nyvang, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, til Ritzau Fokus.
Tidligere havde bookingsiderne lavet en klausul med hotellerne om, at det skulle være de samme priser, som de brugte på alle bookingsiderne. Men den klausul blev ændret for et års tid siden - og det har altså givet resultat.
- Det er vigtigt, at man som forbruger husker at kigge mere end et sted, når man skal finde et hotelværelse. For mange har måske vænnet sig til, at der er de samme priser over alt, sådan er det bare ikke længere, forklarer Martin Nyvang.
Hos Hotels.com er man glade for, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke fandt anledning til at kritisere bookingsiderne.
- Vi ser konkurrencen på bookingsiderne som sund en ting. Det giver forbrugerne flere muligheder og en større variation i priserne, lyder det i en skriftlig kommentar fra Hotels.com til Ritzau Fokus.
Men det kan altså blive meget bedre, sådan lyder det fra Jens Zimmer Christensen, der er formand i Horesta, som er brancheorganisation for blandt andet hoteller.
- Det er fint nok, at man kan konkludere, at nu er der øget konkurrence. Men der hersker jo stadig aftaler, der binder hotellerne til ikke at må prissætte deres hotelværelser billigere, end det der bliver tilbudt via bookingsiderne. Så hvis et hotel har seks forskellige priser ude på bookingsiderne, skal de på deres egen hjemmeside prissætte efter det dyreste tilbud, siger han.
Konkurrence og Forbrugerstyrelsen ser dog anderledes på sagen.
- Vi ser umiddelbart ikke noget problem i den aftale. Vi har tidligere mødt den holdning, at så længe der er en prisbinding til hotellets egen hjemmeside, vil man altid opleve ens priser på tværs af bookingportalerne, men det er, kan vi jo konstatere, ikke tilfældet, siger Martin Nyvang.
Hos Horesta bekymrer man sig over magtbalancen mellem hotellerne og bookingsiderne.
- Mange bookingsider er blevet meget store og meget magtfulde, og som hotel kan man ikke undvære dem. Derfor kan hotellerne måske føle sig pressede til at følge bookingsidernes krav. Vi kunne godt savne nogle bedre samarbejdsbetingelser, siger Jens Zimmer Christensen.
/ritzau/Fokus