Nye tal viser, hvor i landet britisk mutation er mest udbredt

Den britiske variant spreder sig i Danmark, men nogle regioner ser ud til at være hårdere ramt end andre. Se fordelingen her.

Forskere på Aalborg Universitet arbejder med at analysere alle positive danske coronaprøver for den engelske virusvariant cluster B.1.1.7. Det foregår på Institut for Kemi og Biovidenskab under ledelse af professor Mads Albertsen, og resultaterne sendes hver dag til Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den britiske variant B.1.1.7 findes i større eller mindre omfang i alle regioner. Den er fundet hos 383 danskere indtil videre.

Onsdag udgør den britiske variant 6,6 procent af de gensekventerede stikprøver på landsplan i uge 2. Det fremgår af den seneste rapport om udviklingen fra Statens Serum Institut. Søndag fremgik det, at andelen var 8,2 procent, og mandag lød tallet på 7 procent. Tallene ændrer sig dag for dag, fordi Statens Serum Institut løbende opdaterer dem. Læs mere om, hvorfor tallene ændrer sig her.

Den største andel af tilfælde er at finde i Region Sjælland, hvor 10,3 procent af de gensekventerede stikprøver viser sig at være den britiske variant.

Dernæst er 8,9 procent af de gensekventerede stikprøver den britiske variant i Region Syddanmark. Region Midtjylland indtager tredjepladsen med 6 procent, og i Region Hovedstaden udgør den britiske variant 5,1 procent af de gensekventerede stikprøver.

I opgørelsen for Region Hovedstaden er det dog værd at bemærke, at Bornholm går helt fri for den britiske variant. Region Nordjylland har færrest tilfælde, når man måler på andelen af de stikprøveidentificerede tilfælde med den britiske variant, som er 1,2 procent.

Rækkefølgen i flest tilfælde målt på andelen af prøver er i samme rækkefølge i uge 1, men procentandelene er blevet højere, fordi andelen af de stikprøveidentificerede tilfælde med den britiske variant er vokset. I uge 1 er andelen på landsplan foreløbigt på 4 procent, og i uge 2 på 6,6 procent.

Nogle eksperter peger på, at andelen, altså procenttallet, indikerer, at den britiske variant spreder sig hurtigt i samfundet, mens andre mener, at varianten ikke spreder sig helt så hastigt, fordi antallet af nye tilfælde i uge 1 og i uge 2 er stort set det samme, samtidig med at det samlede smittetal falder. Antallet af stikprøveidentificerede tilfælde med den britiske variant er foreløbig 111 i uge 1 og 94 i uge 2.