Nye tal: Gymnasiet er stadig det klart mest populære valg blandt de unge

Gymnasiet er stadig det mest populære valg, når landets unge skal vælge uddannelse. Samtidig er faldet i søgningen til erhvervsuddannelserne stoppet.

På en lang række videregående uddannelser er frafaldet højt blandt nye studerende.De unge ved ofte ikke, hvad de går ind til, lyder det fra lærere og rektorer. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad skal du være, når du bliver stor? Landets unge vælger stadig i stor stil gymnasiet som første skridt på vejen til at komme nærmere et svar på det spørgsmål.

Ifølge en ny opgørelse fra Undervisningsministeriet har 74 procent af eleverne i 9. og 10. klasse valgt at søge mod gymnasiet, når de til sommer forlader grundskolen.  Et procentuelt tal, der er et mindre fald fra sidste år, hvor tallet var 74,3 procent.

Samtidig er faldet fra erhvervsuddannelserne tilsyneladende stoppet. Mens søgningen sidste år var 18,4 procent, er den dag i på 18,5 procent, viser tallene fra ministeriet.

Uddannelsen eux har igen i år oplevet en større søgning, hvor man får adgang til at læse videre. Sidste år udgjorde den gruppe af elever 27 procent af den samlede søgning til erhvervsuddannelserne. I år er det næsten hver tredje elev.

Samlet set er det 5 procent af alle elever, der forlader grundskolen, der søger en eux.

Grafik: Undervisningsministeriet Fold sammen
Læs mere

»Mange unge vælger gymnasiet, fordi de ønsker at være sikre på at kunne læse videre, men det er tydeligt, at flere og flere opdager, at det samme er muligt med eux, samtidig med at man har mulighed for at få et spændende faglært arbejde. Jeg så gerne, at flere valgte en erhvervsuddannelse. Derfor er det vigtigt, at de unge kender de mange muligheder, der følger med en erhvervsuddannelse, så de opdager, at den vej kan være noget for dem,« siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Som noget nyt har elever i 9. klasse i år også kunnet vælge hf. Tidligere har det kun været en mulighed for 10. klasseelever. Fra i år til sidste år er valget af hf steget fra 6,9 procent til 7,8 procent. Det skyldes ifølge Undervisningsministeriet hovedsageligt 9. klasseelevernes søgning mod hf.

Kurve: Undervisningsministeriet Fold sammen
Læs mere

Sammenlignet med sidste år har lidt flere 9. klasseelever valgt 10. klasse. I år gælder det 46,1 procent af eleverne i 9. klasse, mens det var 45,4 procent sidste år. Dog er det fortsat færre end mellem 2001-2015, hvor den laveste andel var knap 48 procent og den højeste omkring 60 procent.

Af de unge, der har sat krydset ved en gymnasial uddannelse, har 61,3 procent søgt stx, 19,6 procent har søgt hhx, 10,4 procent har valgt htx, mens 7,8 har ønsket hf.