Nye tal for rygning tegner et »pessimistisk billede« for en gruppe borgere

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Efter et midlertidigt dyk stiger andelen af unge rygere igen, og det bekymrer eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag kan du blandt andet læse om, at børn i København står til fortsat at holde fri på store bededag, at andelen af unge rygere bekymrer eksperter og at unges brug af skærme kan have negative konsekvenser for hjernen.

Men vi begynder ved historien om, at en række politikere frygter selvtægt og retsstatens sammenbrud.

Lad os bare kaste os ud i det.

Politikere frygter selvtægt og retsstatens sammenbrud. Det handler også om dig

Hvad enten du er blevet påkørt i trafikken eller er endt i en langstrakt byggesag, er vejen til retssikkerhed i mange tilfælde blevet meget længere, end den har været i mange år.

Og det er et problem i et retssamfund som det danske, hvor man bør kunne forvente, at man kan gå til retten og få en rimelig sagsbehandlingstid, lyder kritikken nu fra de ansvarlige politikere på Christiansborg.

»Folk mister lysten til at gå i retten, og i allerværste konsekvens kan man jo forestille sig, at nogen fristes til at tage udenomsdemokratiske midler i brug. Der skal vi godt nok ikke hen,« siger Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre.

Hvis ikke domstolene bliver tilført mindst 1,4 milliarder kroner frem mod 2030 vil det tage over 50 måneder at få afgjort nogle sager, vurderer Copenhagen Economics i en nylig rapport bestilt af Advokatrådet.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Børn i København står til fortsat fri på store bededag

Skoleåret udvides ikke med en dag, når store bededag fra 2024 afskaffes i resten af samfundet.

Derfor skal landets kommuner nu beslutte, hvad man vil gøre.

I København regner børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) med, at man holder fast i store bededag som fridag i skolerne. Det fortæller han til Jyllands-Posten.

»Forberedelsen af næste skoleår er allerede i gang, og det betyder, at eleverne forventeligt får fri den dag, hvor der skulle have været store bededag,« siger han.

Omvendt forventer man i Aarhus Kommune, at store bededag bliver en skoledag, og at eleverne får en ekstra fridag i sommer- eller juleferien i stedet.

Analyse: Ellemann har god tid til at komme ovenpå

Selvfølgelig har nogle i Venstre tænkt tanken, stillet spørgsmålene og måske endda i al fortrolighed vendt skrækscenariet med en partifælle:

Hvad nu hvis konklusionen på Jakob Ellemann-Jensens sygeorlov er, at han ikke kan vende tilbage for samme kraft?

Men Ellemann har god tid til at komme ovenpå igen, skriver Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, i en analyse.

For det første fordi respekten for ham i Venstre er stor. For det andet på grund på af alt det, Venstre har været igennem. Tanken om, at Ellemann-Jensen skulle afløses af en anden, er utænkelig.

Tålmodigheden er stor. En måned, to måneder, tre eller måske fire. Nu får vi se.

Læs hele analysen af Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, her.

Skærme er som tobak for vores børns hjerner. Men det lærer vi først om 20 år

Folkeskolen er i dag fyldt med digitale værktøjer. Børn favner internettets milliarder af muligheder.

Men om tyve år vil klasseværelset måske se helt anderledes ud.

Det mener speciallæge og forfatter Imran Rashid, der siger, at »den digitale teknologi er vor tids tobak«.

»Når du digitaliserer en verden så massivt, som vi har gjort i dag, så vil du få det, jeg kalder »digital forurening«, som er en ekstrem overbelastning af det system, hvor tankeapparatet konstant skal bearbejde informationer,« siger han.

Imran Rashid mener, at samfundet passivt har kigget ind gennem folkeskolens vinduer og set »en hel generation« blive ramt på deres trivsel og evne til at koncentrere sig.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Andelen af unge rygere stiger igen: »Det er forstemmende og overraskende«

For et par år siden lød der positive toner, da undersøgelsen af danskernes rygevaner udkom.

Men dette års tal, der opgøres af Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Hjerteforeningen, tegner et mere pessimistisk billede. Det skriver Politiken.

Sammenlignet med 2020 er andelen af unge rygere mellem 15 og 29 år steget med to procentpoint, så 25 procent af denne gruppe i dag ryger dagligt eller lejlighedsvist. Det vækker bekymring stor hos eksperter.

»Det er forstemmende og overraskende, at det går den forkerte vej,« siger Mads Lind, chefkonsulent i Hjerteforeningen.

I samme periode er prisen for en pakke cigaretter steget fra omkring 40 kroner til omkring 55 kroner. Det skabte et fald, men kun midlertidigt.

Det sker i dag:

Klokken 11 offentliggør EU-Kommissionen sine økonomiske prognoser for 2023 og 2024.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kommer torsdag til Bruxelles som led i sin europæiske minirundtur. Her vil målet være at få flere våben i kampen mod Rusland og forsøge at presse EU-landene til at fremskynde begyndelsen på forhandlinger om et muligt medlemskab.

I øvrigt er der i dag gået 100 dage siden folketingsvalget 1. november, som førte til flertalsregeringen med S, V og M.