Nye tal afslører, hvor politiet blitzer mest

Politiet i København har allerede udskrevet fartbøder for næsten 60 millioner kroner i år, viser en aktindsigt.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aktindsigt til Metroxpress viser nu, hvor de nye og omstridte fotovogne rent faktisk står placeret, samt hvad der bliver udskrevet af bøder i henholdsvis Hovedstaden og Østjylland. Tallene som politiet hidtil har nægtet at udlevere, kommer frem efter pres fra Ombudsmanden.

Tallene afslører for eksempel, at Københavns Politikreds på lidt over ni måneder allerede har udskrevet for 56 millioner kroner, hvilket er 6,5 millioner mere end hele sidste år.

Politiet oplyser endda, at tallet kun er foreløbigt, da man er bagud med at registrere de mange bøder. Stignigen kan derfor vise sig at være væsentligt større.

Knap halvdelen af bøderne i selve København er givet på blot to gader nemlig 9.691 bøder på den 800 meter lange P. Knudsens Gade til en samlet værdi på 10,7 millioner og 9.570 bøder på H.C. Andersen Boulevard til en værdi af 11 millioner.

Liberal Alliances medlem af borgerrepræsentation, Lars Dueholm, mener politiet fokuserer forkert. Derudover opfordrer han til at politiet tænker på sikkerhed frem for penge.

»De burde hellere fokusere på skoleveje og de steder, hvor der sker ulykker med personskader i stedet for som her, bare at gå efter de steder, som giver flest penge i politiets kassebeholdning,« siger han til metroxpress.

Hos Københavns Politi afviser leder af færdselsafdelingen, Michael Kristiansen, at man bevidst går efter at kradse flere penge ind.

»Det handler ikke om antal bøder for os. Vi skal måle et bestemt antal timer, og når vi får mere og bedre udstyr, så stiger tallene selvfølgelig. Vi har således 2000 flere sigtelser på området det sidste halve år end hele sidste år,« siger han til metroxpress.

I Østjylland viser tallene at hele fire ud af 10 bøder, der udskrives i Aarhus, udskrives på samme vej – Grenåvej. Her er der i år udskrevet bøder for 2,3 millioner kroner mod blot 1.2 millioner hele sidste år.

Præcis hvor på strækningen vognene holder ønsker politiet ikke at oplyse.

Byrådsmedlem og ordfører for Venstres byrådsgruppe, Gert Bjerregaard, mener at tallene afslører politiets sande hensigt med målingerne.

»Det her viser helt tydeligt, at det ikke handler om at man er tilstede på de farlige veje, men udelukkende om at inddrive flest mulige penge. For så mange trafikuheld i forhold til antal biler, er der jo ikke på Grenåvej,« siger han til metroxpress.

Det var ikke søndag muligt for metroxpress at få en kommentar fra Østjyllands Politi.

Måden politikredsene måler på vækker også undren hos FDM.

»Vi er desværre ikke overrasket over, at der bliver udskrevet mange bøder. Vi undrer os dog over, at man koncentrerer indsatsen over så få steder, siger afdelingschef Torben Lund Kudsk,« der sætter spørgsmålstegn ved om det vitterligt er trafiksikkerheden politiet har i tankerne.

»Jeg har for eksempel svært ved at se, at P. Knudsens Gade (i København, red.) skulle være så risikofyldt, der er jo mange veje med langt større risiko. Og når 40 pct. af bøderne i Aarhus gives på Grenåvej, er det så fordi 40 pct. af ulykkerne sker her? Næppe. Det kunne jo være man skulle brede sin indsats ud,« siger han til metroxpress.

(BNB)