Nye stier skal lokke skoleeleverne mere ud i naturen

Penge fra Naturpakken og Nordea-fonden skal landet rundt åbne nye naturområder op for skoleelever.

Travestier, der lukker hidtil ubetrådte områder af landskabet op for befolkningen, breder sig i disse år i naturen.

Nu skrues der yderligere op for mulighederne gennem projektet Spor i Landskabet, der skal give danskerne adgang til yderligere 46 nye stier i den danske natur frem mod 2020.

40 af ruterne er særlige stier af og for skolelever, som skal skabe bedre adgang til naturen og integrere naturen i undervisningen. I dag er der kun otte skolespor.

- Skolespor er en fantastisk mulighed for at bringe undervisningen til eleverne ud i naturen og naturen ind i undervisningen. Med flere stier åbner vi op for nye områder, som tidligere var lukket land for offentligheden, lyder det i en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Pengene til de 46 nye stier kommer primært fra Nordea-fonden. Desuden er der i forbindelse med den politiske aftale om Naturpakken afsat to millioner kroner.

Lærer Mads Fuglsang fra Biersted Skole ved Aabybro i Nordjylland er en af lærere, der er i fuld gang med at planlægge ruten til et helt nyt skolespor.

- Det fede er, at ungerne er med til at undersøge landskabet og skal interviewe lodsejere og lave brochurer for ruten osv., siger han.

Den kommende skolesti skal både bruges i undervisningen i idræt og naturfag.

Ifølge projektleder Anne Sig Kvistgård fra Spor i Landskabet er idéen med skolespor, at eleverne er med at lave nye stier i det åbne land og samtidig lærer om den lokale natur. - De skal undersøge, hvad der er af spændende, lokale ting på ruten, som de kan være med til at videreformidle til andre på små videoklip, infotavler eller brochurer. Det kan handle om alt fra gravhøje til dyreliv i skov og langs læhegn.

De 40 nye skolestier landet rundt laves i samarbejde mellem skoler, lokale landmænd, foreninger. Der er i forvejen med Spor i Landskabet skabt over 1.053 kilometer på 192 forskellige naturskønne stier. Det svarer til en vandretur fra Skagen til Frankfurt.

/ritzau/