Nye statsborgere må slippe 600 kroner for ceremoni med håndtryk: »Det er simpelthen for dumt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til den første kop gløgg.

Brugerbetaling for nye statsborgere kritiseres af Radikale, efter at et svar til Folketinget fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) viser, at de ceremonier, hvor nye danskere med et håndtryk får deres statsborgerskab, kommer til at koste et gebyr på 600 kroner. Det skriver Danmarks Radio. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og glædelig jul.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik på årets formentlig mest ivrigt imødesete dag i mange danske husstande.

Før du kører ned på benzintanken efter den mandelgave, du har glemt at købe, skal vi omkring et par alvorlige sager.

1) Brugerbetaling for nye statsborgere kritiseres for »dum symbolpolitik«: Ceremoni og håndtryk koster 600 kroner

»Vi glæder os til at holde de her ceremonier, og jeg opfordrer alle borgmestre til at få indkøbt saltstænger og Faxe Kondi, hejse flaget og invitere lokalavisen og gøre en fest ud det,« lød det tidligere på året fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om de ceremonier, hvor nye danskere med et håndtryk får deres statsborgerskab.

Men deltagerne kommer selv til at slippe et gebyr på 600 kroner. Det skriver Danmarks Radio på baggrund af et svar fra ministeren til Folketinget.

»Jeg synes, det er at spilde folks tid og penge med dum symbolpolitik. Langt, langt de fleste, hvis ikke alle, har ikke noget problem med at give et håndtryk. Men nu skal de altså bruge tid, vente på deres statsborgerskab og betale 600 kroner for at give et håndtryk. Det er simpelthen for dumt,« siger de Radikales Andreas Steenberg til DR.

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg bød nye danske statsborgere velkommen ved den første grundlovsceremoni i januar 2019. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

2) Interne rapporter: Danske soldater var vidner til britiske soldaters overgreb i Camp Bastion

Videre til Berlingske, hvor du kan læse, at danske soldater ifølge interne rapporter har været vidner til mulige overgreb begået af britiske soldater mod afghanske fanger. Det er ifølge soldaternes indberetninger sket i et midlertidigt fængsel i Camp Bastion tilbage i september 2006.

Oplysningerne fremgår af rapporteringer fra Afghanistan, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu omtaler i et svar til Folketinget.

»Jeg har fået oplyst, at danske soldater ifølge rapporteringen observerede, at britiske soldater behandlede afghanske tilbageholdte ukorrekt, blandt andet ved anvendelse af hunde til at skræmme de tilbageholdte, anvendelse af stress-stillinger, nægtelse af mad, vand og søvn inden afhøring samt tildeling af spark,« skriver forsvarsministeren til Folketingets forsvarsudvalg.

Forsvarskommandoen overdrog dengang oplysningerne til Storbritannien, som imidlertid ikke fandt nogen beviser i sagen, ligesom briterne ikke modtog nogen klager fra de tilbageholdte personer.

»Dette her er en sindssygt alvorlig sag. Det fremstår som systematiske overgreb, og det sker på et tidspunkt, hvor Danmark har et samarbejde med briterne i Afghanistan,« siger Enhedslistens Eva Flyvholm, som nu vil indkalde til et samråd om sagen.

De sidste danske soldater forlod Camp Bastion i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Og så tilbage til julen:

3) I dag skal Afrah pynte juletræ med sin mor: Derfor holder muslimer jul i Danmark

Ovre hos Politiken kan du møde Afrah Al-Jabouri, som er en af de danske muslimer, som holder jul. Med en blanding af danske og muslimske traditioner har Afrah og hendes familie taget julen til sig, inklusive det traditionelle juletræ.

Der findes ikke tal, der viser præcist, hvor mange danske muslimer der fejrer jul og i hvilket omfang. Men spørger man imam Naveed Baig, er tendensen stigende. Juleekspert Benno Blæsild forklarer, hvorfor julen ikke kun er for kristne.

4) Hver femte har oplevet noget i familien, de aldrig kan tilgive: Derfor er det svært at slippe vreden

Mens de fleste danskere går en sød juletid med deres kære i møde, er det ikke tilfældet for alle. 21 procent har oplevet utilgivelige hændelser i den nærmeste familie, viser en Gallup-måling lavet for Berlingske. Det gælder for 25 procent af de adspurgte kvinder og 17 procent af mændene.

En præst mener, at »tilgivelse er helt, helt essentielt«, mens en psykolog påpeger, at det er »ekstremt angstprovokerende at slippe den vrede, som har passet på os og beskyttet vores integritet«.

5) Julen er sovsernes fest: Berlingskes guide til velsmagens flydende univers

Sovs og sauce; hvad er i grunden forskellen? Det kan du læse her hos Berlingskes kulturjournalist Søren Jacobsen Damm. Og ikke mindst giver vi dig guiden, der gør, at din sovs til julemenuen ikke efterlader et øje tørt.

Foto: Asger Ladefoged.

DET SKER I DAG:

170-året for fængslingen af Dostojevskij

I dag er det 170 år siden, Fjodor Dostojevskij, den russiske forfatter bag hovedværkerne »Forbrydelse og straf«, »Idioten« og »Brødrene Karamazov«, blev sendt fra Sankt Petersborg til straffearbejde i Sibirien. Dostojevskij blev egentlig dømt til døden for revolutionær aktivitet, men dødsdommen blev ændret til fængsel, hvilket blev udmøntet i fire års afsoning i en arbejdslejr efterfulgt af seks års tjeneste som soldat.

Vasilij Perov, Portæt af Fjodor Dostojevskij, 1872, Tretjakovgalleriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wikipedia.

Stor maduddeling i Bella Center

Foreningen Stop Spild Lokalt holder 23. og 24. december en stor uddeling af overskudsmad i Bella Center i København og i andre byer landet over. En række supermarkeder og butikker samarbejder med foreningen, som regner med at dele over 300 ton mad ud i år.

Faldne modstandsfolk mindes i Mindelunden

Ligesom juleaftensdag i hvert år siden 1949 mindes Hjemmeværnet i eftermiddag i Hellerup de modstandsfolk, der faldt under Anden Verdenskrig. Arrangementet begynder med et fakkeltog, og i år taler blandt andre formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, ved arrangementet.

Dagens citat

Jack Nicholson som oberst Nathan R. Jessup i filmen »A Few Good Men«

»You can’t handle the truth!«


Til jul ønsker Informations redaktør Anton Geist sig en ny offentlighedslov. Den eksisterende offentlighedslov er designet til at beskytte ministre og myndigheder og holde magtmisbrug skjult for offentligheden. Logikken er ifølge redaktøren, at sandheden skal holdes skjult for offentligheden. Det har givet Information anledning til at hive det famøse citat fra filmen »A Few Good Men« frem igen.