Nye rejse-anbefalinger: Her behøver du ikke længere tage malariapiller

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) kan du nu nøjes med at beskytte dig mod malaria alene med bl.a. myggebalsam og myggenet i en lang række lande i Sydøstasien samt Syd- og Mellemamerika.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er der i Danmark fra 2007-2016 registreret 69 tilfælde af malaria efter ophold i Asien. Over 90 procent af disse tilfælde skyldes smitte i Indien, Afghanistan eller Pakistan.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Går din rejse til Thailand, Laos, Filippinerne eller andre lande i Sydøstasien samt mange af landene i Syd- og Mellemamerika, er det ikke længere nødvendigt for dig at tage malariaforbyggende medicin som malarone eller vibradox.

I stedet er det nok at beskytte sig med bl.a. lange bukser, myggebalsam, spray og imprægneret myggenet. Skulle uheldet være ude, og du alligevel bliver smittet, kan du, efter at være blevet diagnosticeret, komme i medicinsk nødbehandling. Samtidig med, at du selvfølgelig sørger for at beskytte dig mod yderlige stik fra malariamyg.

Det fremgår af en række nye anbefalinger fra Statens Serum Institut (SSI) offentliggjort i EPI-NYT. Som det hedder, så »anbefaler SSI ikke længere rutinemæssig anvendelse af kemoprofylakse (forebyggende medicin, red.) til rejsende til de fleste lande/områder i Sydøstasien og i Mellem- og Sydamerika, hvor dette hidtil har været anbefalet«.

SSI henviser til, at »risikoen for, at danske rejsende til Sydøstasien får malaria, er meget beskeden«. Således er der i de seneste ti år fra 2007-2016 69 personer, der har fået påvist malaria herhjemme efter rejser i hele Asien. Kun syv af tilfældene stammer fra Thailand, Myanmar og Indonesien i det sydøstasiatiske. Dertil kommer, at der i langt de fleste tilfælde er tale om vivax-malaria. Infektion med vivax-parasit har normalt »et relativt mildt og godartet forløb«, hedder det.

»Det lave antal malariatilfælde importeret til Danmark skal endda ses på baggrund af det betydelige antal danske rejsende til Sydøstasien, hvortil mere end 200.000 danskere rejser hvert år,« skriver SSI.

På kortet i dette link kan du se, hvor i Sydøstasien det ifølge SSI i dag er nok med myggestiksprofylakse, altså bl.a. spray og net. Du kan også se, hvor du ifølge SSI kan vælge at kombinere myggestiksprofylakse med enten forbyggende medicin eller nødbehandling. Endelig kan du se, hvor du både skal beskytte dig og tage forebyggende medicin.

Men, hedder det i EPI-NYT, 2der er stadig anbefaling om rutinemæssig brug af kemoprofylakse for alle rejsende til en række østlige, indonesiske øer (eksklusiv Bali og Lombok), til Vest Papua/Irian Jaya samt til Papua Ny Guinea, Salomonøerne og Vanuatu...«

Ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI er de nye anbefalinger en god nyhed til danske rejsende. Først og fremmest, fordi de slipper for at tage medicin, der kan have bivirkninger. Men også, fordi malariamedicin kan være dyr. Ikke mindst, hvis den står på en rygsækrejse på flere måneder.

Han anbefaler dog stadig at tage malariatabletter med hjemmefra. Hvis det bliver nødvendigt med nødbehandling.

»Får man malaria, skal man ikke begynde med selvbehandling. Har man feber, skal man søge læge, og får man påvist malaria, kan man tage den medicin, man har med hjemmefra og er blevet instrueret i at tage af sin læge. Så er man sikker på, at man har et kvalitetssikret produkt,« siger han.

Men sælger ethvert nogenlunde velassorteret  apotek i et land som Thailand ikke sikker medicin?

»Jo, jeg vil tro, at Thailand er et af steder, hvor man kan tro på, at medicinen virker. Men jeg vil også tro, at der er andre lande, hvor man ikke kan være helt sikker på, hvad man får langet over disken,« siger afdelingslægen.

Han forklarer, at »generelt set er malaria for nedadgående i hele verden«.

»Der er lande, hvor det er blevet meget bedre i de senere år,« siger han.

Peter Henrik Andersen henviser dog til, at Afrika »stadig er et problem«.

”Risikoen for at få malaria som rejsende i Sydøstasien er mange gange lavere end i Afrika,« forklarer han:

»Erfaringen er, at risikoen for danske rejsende til Sydøstasien gennem alle årene har været lav. Spørgsmålet er derfor, hvor mange man kan forsvare at ordinere medicin under en rejse, for at forhindre, at ganske få får malaria. Der er også bivirkninger ved malariamedicin.«

Når det gælder Mellem- og Sydamerika, lyder det i EPI-NYT, at der »ikke længere er områder, hvortil der aktuelt anbefales kemoprofylakse, men fortsat myggestiksprofylakse«.

»Dog undtaget det østligste Panama mod grænsen til Colombia… Dette gælder også for rejsende til Sydamerika, hvor der til kendte risikoområder, på samme måde som til Sydøstasien, som alternativ til kemoprofylakse kan medgives nødbehandling... Dette gælder for rejsende til dele af Amazonas og til udvalgte andre områder samt til Haiti,« fremgår det af EPI-NYT.

Klik på dette link, gå til tabel 3 for at se, hvor i Syd- og Mellemamerika samt Caribien, hvor nødbehandling kan anvendes som alternativ til forbyggende behandling med malariamedicin.