Nye regler træder i kraft i dag: Din telefon kan være ubrugelig på sommerferien

Fra i dag kan din telefon være ubrugelig på ferien på grund af nye eu-regler. Fold sammen
Læs mere

I dag træder nye EU-regler i kraft, og det betyder, at du kan risikere, at du hverken kan ringe, sms’e eller gå på nettet i sommerferien.

Vil du gerne kunne sende en sms til dine børn om, at du nyder sommerferien? Eller bruge telefonens GPS til at finde vej på rejsen? Så skal du tjekke, om dit mobilabonnement har roaming.

Fra i dag træder der nemlig nye roamingregler i kraft i EU. Mobilselskaberne må ikke længere tage betaling for roaming i EU, og det betyder, at din telefon kan være ubrugelig på sommerferien.

Tjek dit abonnement

»Som forbruger skal man være opmærksom på, om man overhovedet har et abonnement, der kan roame. Rejser man ud uden, kan telefonen nemlig slet ikke bruges i EU fra i dag, det vil sige, at du hverken kan ringe, sms’e eller tilkøbe data. Telefonen vil ikke kunne bruges til disse formål,« fortæller politisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk, Ilyas Dogru og pointerer, at de nye regler gør det lettere at bruge mobilen i ferien for de danskere, der har roaming i deres abonnement.

»Det er positivt, at mange danskere nu frit kan bruge deres telefon i EU, hvis de har et abonnement med roaming. Det betyder, at de kan sms’e, tale, opdatere sociale medier, tjekke mails og høre musik, som de plejer derhjemme,« udtaler Ilyas Dogru, der opfordrer til, at du tager kontakt til dit teleselskab, hvis du ikke ved, om dit abonnement er med eller uden roaming, inden du tager på sommerferie i EU.

Har dit abonnement roaming, kan du sms’e og tale på ferien, som du plejer, men der kan være forskel på, hvor meget data du har til rådighed herhjemme og på ferien, fortæller Ilyas Dogru.

Den store datasynder

»Hos nogle selskaber har du den samme mængde, mens du hos andre vil have mindre data i EU, end du har hjemme,« siger han og opfordrer til, at man tænker over, hvad man bruger data på i ferien.

»Når du bruger roaming i EU, er det en god ide at være opmærksom på, hvilke aktiviteter på mobilen der bruger meget data. Det kræver ikke så meget data at høre musik, tjekke sociale medier og læse mails, mens det omvendt koster rigtigt meget data at se Netflix i høj opløsning. En time på Netflix svarer til en GB data,« siger Ilyas Dogru og pointerer, at dit teleselskab stadig har pligt til at informere dig, hvis du nærmer dig grænsen for dit dataforbrug på ferien.