Nye regler i nettets onde skolegård: Opfør jer offensivt, ikke respektløst

Administratorerne i den omdiskuterede Facebook-gruppe »Offensimentum« besluttede onsdag at lave klarere regler for medlemmernes opførsel.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indhold kan blive for offensivt - selv for Facebook-gruppen »Offensimentum«.

Gruppens 16 administratorer besluttede onsdag at dele et nyt nedskrevet regelsæt med dens nu 43.000 medlemmer, som er fra tiårsalderen og op i slutningen af teenageårene.

Reglerne er lavet, fordi flere medlemmer har efterspurgt klarere retningslinjer efter at være blevet bortvist fra Offensimentum, når de har postet indhold, som er blevet opfattet som regelbrud.

Den seneste uge har Berlingske beskæftiget sig med fænomenet »roasting«, som i teenagernes verden er det samme som at chikanere og tilsvine fremmede, og ofte starter i Facebook-grupper som Offensimentum.

I den forbindelse har Berlingske talt med 19-årige Cecilie og 36-årige Anja Østerby, som begge har oplevet at blive lagt for had af hundredvis af fremmede børn på nettet, ligesom vi har skrevet om Billeshave Efterskole, som Offensimentum-medlemmer planlagde at sende en hadestorm imod, fordi skolen i søndags bortviste otte elever for at ryge hash.

Tidligere har Berlingske også beskrevet, hvordan Facebook-grupperne er blevet brugt til at dele nøgenbilleder af piger imod pigernes vilje.

Nultolerance og bortvisning

Af Offensimentums nye regelsæt, som har fået navnet »regler for shitposting«, fremgår det blandt andet, at teamet har »nultolerance« over for »alle former for trusler«, at videregivelse af personlige oplysninger som telefonnumre og bopælsadresse medfører øjeblikkelig bortvisning, ligesom medlemmer, som deler eller efterlyser nøgenbilleder, straks vil få sparket.

I forhold til at »roaste« privatpersoner, klubber, efterskoler eller skoler, er den form for chikane kun i overensstemmelse med reglerne, hvis tilsviningerne på forhånd er godkendt af Offensimentum-teamet. 

Sidst i regelsættet er opfordringen, at selv om »der skal være plads til at være offensiv« i Offensimentum, så skal medlemmerne også forsøge at sætte sig i offerets sted og leve op til følgende:

»Ingen reklame, intet der strider imod Facebooks fællesskabsregler, intet der strider imod dansk lovgivning og opfør jer offensivt, ikke respektløst«.

Regler skal punktere myter

15-årige Daniel har været medlem af Offensimentum siden dens opstart og indtil for nylig modererede han også indholdet. Den rolle har han imidlertid frasagt sig nu.

»Administratorrollen er ikke længere for mig. Jeg synes ikke, at det er i orden, hvad der sker derinde, og jeg vil ikke stå til ansvar for det dårlige. Der er selvfølgelig også fint indhold i Offensimentum, men det vil jeg hellere se som medlem end som administrator,« siger Daniel.

Han vidste, at der var nye regler på vej i gruppen, og ifølge ham er retningslinjerne et forsøg på at komme medier som Berlingske i forkøbet.

»Vi bliver jo lige pludselig overvåget af jer journalister, og selv om reglerne hele tiden har eksisteret, var de ikke skrevet ned. Nu ser nye medlemmer reglerne med det samme, og vi får punkteret myten om, at vi kun er til for at poste grænseoverskridende jokes,« siger Daniel, som også mener, at moderatorerne er blevet mere opmærksomme på »for« offensivt indhold.

»På et tidspunkt blev Offensimentum næsten større, end vi kunne kontrollere, men nu er der efterhånden kommet styr på sagerne, for vi vil ikke risikere, at Facebook lukker os ned«.