Nye oplysninger sår tvivl om Løkkes skat

På sit maratonpressemøde for to uger siden afviste Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, at han havde fået diæter fra GGGI i 2012. Men han fik diæter for samtlige seks rejser i 2012, fastslår organisationen nu. De 8.784,50 kroner skulle have været oplyst til Skat, siger eksperter.

Lars Løkke Rasmussen har siddet over et år i formandsstolen i GGGI og holdt i oktober et timelangt pressemøde om sine bilag. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) gav ikke alene forkerte oplysninger, da han på et pressemøde forklarede, at han ingen diæter havde modtaget fra klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI) i 2012. Hans forklaring sår samtidig tvivl om, om han har betalt den skat for 2012, som han skulle.

På sit maratonpressemøde forrige søndag fremlagde Lars Løkke Rasmussen en lang række bilag fra sine rejser som formand for GGGI. Her fremgik det blandt andet, at han havde modtaget diæter på sine rejser som formand i 2012. Men på samme pressemøde afviste Lars Løkke Rasmussen, at han fik diæter i 2012, og at han derfor intet havde at indberette til Skat.

Diæterne er udbetalt

Berlingske har spurgt GGGI, om Lars Løkke Rasmussen rent faktisk har modtaget diæter på sine seks rejser som formand for GGGI i 2012.

»Ifølge vores oplysninger i GGGI – hvilket også står i de allerede offentliggjorte bilag – så er diæterne i henhold til vores regler udbetalt til formanden i forbindelse med forretningsrejserne i 2012,« siger GGGI-talsmand Mike Sullivan til Berlingske.

Men hvordan kan det være, når GGGI-formanden siger, at han ikke har fået udbetalt diæter i 2012?

»Ifølge vores dokumentation er alle diæterne blevet udbetalt under rejserne i 2012. Mere er der ikke at sige om det,« siger Mike Sullivan.

Lars Løkke har ifølge rejseafregningerne flere gange i 2012 modtaget diæter i kontanter. Af rejseafregningen for turen til Rio de Janeiro i Brasilien i sommeren 2012 fremgår det, at de 143 dollar, som han ender med at få udbetalt efter en mellemregning, bliver »hand delivered to Mr. Rasmussen«. Samtidig fremgår det af rejseafregningen fra en tur til Doha i Qatar i december 2012, at »the daily allowance for the chairman will need to be paid in cash as usual«.

De nye oplysninger om Løkkes diæter kommer efter afsløringer af massivt økonomisk rod i GGGI, som Danmark har støttet med 90 millioner kroner siden 2011. I 2012 blev Lars Løkke Rasmussen formand for organisationen, og i oktober i år afslørede Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen har brugt op mod en million kroner på flyrejser på 1. klasse, hoteller, transport og diæter i forbindelse med sit arbejde som formand for GGGI.

Der er samlet set tale om diæter for 8.784,50 kroner for de seks rejser i 2012. Det drejer sig altså om et mindre beløb. I Lars Løkke Rasmussens gamle bilagssag i 2010 endte han med at »tilbagebetale« 12.758 kroner for blandt andet videofilm, restaurant-besøg, hotelværelser og telefonopkald.

Berlingske ville meget gerne have interviewet Lars Løkke Rasmussen om diæterne fra GGGI i 2012. Herunder spurgt Venstre-formanden om, hvordan han modtog diæterne, og om han har indberettet diæterne for 2012 til Skat.

Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men på pressemødet for 14 dage siden om GGGI-sagen, forklarede han følgende om diæterne fra GGGI:

»Jeg har ikke fået nogen udbetalinger fra GGGI overhovedet i det sidste skatteår. Al udbetaling, jeg har fået fra GGGI, er efter 1. januar 2013. Det er i indeværende skatteår,« sagde Løkke på pressemødet søndag 20. oktober.

»Bare for, at det er helt klart: Jeg har ikke modtaget noget honorar eller nogen diæter eller andet i 2012 fra GGGI,« tilføjede han.

Han uddybede efterfølgende sagen i et interview med TV 2 tirsdag 22. oktober. Berlingske har set interviewet, der dog aldrig blev sendt på TV 2.

TV 2s reporter spørger Lars Løkke Rasmussen, om han har indberettet diæterne til Skat:

»Det her handler ikke om bilagene. Det handler om noget, som jeg selv gjorde opmærksom på i søndags. Der sagde jeg meget klart, hvilket også gælder i dag, at mine indkomster fra GGGI falder hovedsageligt i 2013, som jo er et indkomstår, der ikke er afsluttet, og så tror jeg ikke, vi kan tilføje mere i den sag.«

Men har du betalt skat for 2012 af de her diæter?

»Jeg har betalt den skat, jeg skulle i 2012,« svarer Løkke TV 2s reporter i interviewet.

Diæter følger proceduren

Efter Berlingske har været i kontakt med GGGIs finansafdeling, står det nu helt klart, at Lars Løkke rent faktisk har modtaget diæter i 2012. Det drejer sig om i alt 8.784,50 kroner svarende til 675 kroner pr. rejsedag, bekræfter GGGI-talsmanden Mike Sullivan:

»Alle diæter til formanden er udbetalt i henhold til vores procedurer i GGGI. Diæterne er blevet udbetalt til formanden i hele hans embedsperiode, som begyndte i midten af 2012, i overensstemmelse med vores procedurer. Det fremgår også af den information, som blev offentliggjort til de danske medier 20. oktober,« siger Mike Sullivan.

Han oplyser, at alle udbetalingerne af diæter er registreret i rejseafregningerne fra de seks ture i 2012. Og at disse rejseafregninger er den officielle GGGI-dokumentation.

Det er ikke muligt for GGGI at specificere udbetalingerne til Lars Løkke yderligere.

Risikerer en bøde

»Der er ingen tvivl om, at han er skattepligtig af beløbet,« siger skatteadvokat Torben Bagge fra det aarhusianske advokatfirma Tommy V. Christiansen.

»Der er udbetalt diæter for et højere beløb, end der kan udbetales skattefrit i henhold til de danske regler herom,« tilføjer han.

Og det skyldes især to forhold. Først og fremmest overstiger niveauet på 675 kroner de 455 kroner om dagen, som udløser skattefrihed hos de danske skattemyndigheder. Samtidig skal de indlagte måltider på turen reducere det skattefrie beløb. Af programmerne for de forskellige ture og hotelregningerne fremgår det, at langt størsteparten af måltiderne er inkluderet i forvejen.

»Hele beløbet bliver skattepligtigt, hvis satserne for skattefri godtgørelse overskrides. Man kan godt risikere at få en bøde for det her. Tålegrænsen er relativ lav,« siger Torben Bagge.

Han trækker paralleller til statsminister Helle Thorning Schmidts (S) og Stephen Kinnocks skattesag:

»Tilbage er at opfordre Lars Løkke til at fremlægge dokumentation for, at han har betalt skat af sin indkomst fra GGGI, ligesom at Venstre ønskede, at Thorning fremlagde dokumentation for hendes skatteforhold. Det eneste rigtige for Lars Løkke er nu at bede Skat om at få kigget på sin skatteopgørelse for 2012 igen,« siger Torben Bagge.

Henning Boye, skatteekspert hos revisionsfirmaet BDO, forklarer, at man skal betale skat af diæterne, hvis de overskrider satserne, eller hvis man får dækket udgifterne ved opholdet på anden vis.

»Det er helt overordnet sådan, at selv om det er en udenlandsk organisation, så kan man godt få udbetalt skattefrie diæter. Men det kræver, at man opfylder reglerne i Danmark, hvis man er skattepligtig i Danmark. Man skal holde sig inden for de satser, der gælder. Skattefrie diæter er opfundet, fordi de skal dække udgifter, og hvis man ikke har nogle udgifter, så kan man ikke få skattefrie diæter,« siger Henning Boye.

Skattepartner i revisionsfirmaet KPMG, Per Ørtoft Jensen, forklarer, at fordi GGGI er en international organisation er det Lars Løkkes eget ansvar at indberette skattepligtig indkomst via sin selvangivelse, fordi han er bosiddende i Danmark og dansk statsborger. For skatteåret 2012 skulle det være sket senest 1. juli 2013. Indberetter man ikke skattepligtig indkomst, har man brudt loven i henhold til skattekontrolloven.

»Helt generelt kan jeg tilslutte mig, at man ikke kan modtage diæter skattefrit, hvis man samtidigt får fri kost inkluderet i det arbejdsgiverbetalte ophold eller dækket efter regning, ligesom jeg også er enig i, at hele beløbet som udgangspunkt er skattepligtigt, hvis satsen overskrides.«

Skat ønsker ikke at kommentere på Lars Løkkes skatteforhold, men henviser til, at der til rejser kan udbetales godtgørelse skattefrit, hvis det sker inden for de lovfæstede satser.

GGGI har efterfølgende ændret sine regler. Således vil Lars Løkke Rasmussen ikke længere modtage diæter på sine rejser som formand for organisationen.