Nye momsregler på vej

Nye momsregler i EU gør det nemmere for danske virksomheder at handle med de andre medlemslande. Men den kollektive trafik kan blive ramt af de nye regler.

Fra 2010 bliver alting meget lettere. I hvert fald for danske virksomheder, der handler på tværs af Europas grænser.

En ny momspakke i EU gør, at det bliver nemmere for danske virksomheder at få afregnet momsen og få betalt den tilbage, når de har købt serviceydelser i udlandet.

- Hidtil har udenlandsk moms skullet tilbagesøges i udlandet på gammeldags papirfacon, hvilket har været bøde besværligt om omkostningskrævende for mange virksomheder, siger momspartner Benny Hjortkjær Hansen fra revisionsfirmaet KPMG.

Med de nye regler skal danske virksomheder betale dansk moms på ydelser købt i EU og tilbagebetalingen sker derefter via internettet. Derudover slipper virksomhederne for at opkræve dansk moms, når de handler med kunder i andre EU-lande.

Men der er også ulemper ved de nye EU-regler. Der ikke længere nogen fidus i at lejer biler og busser i Tyskland for at spare på momsen. Derfor kommer momspakken især til at ramme leverandørerne af den kollektive trafik, der i høj grad gør brug af denne fordel. Eksempelvis er stort set alle Arrivas 2100 busser i Danmark lejet i Tyskland. Skatteminister Kristian Jensen (V) lover dog kompensation.

/ritzau/