Nye listeria-tilfælde fra sommerens udbrud

Yderligere to personer er blevet smittet med listeria fra udbruddet i sommer, hvor 38 danskere blev smittet af kødprodukter fra Jørn A. Rullepølser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To nye tilfælde af listeria fra sommerens udbrud er dukket op. Det oplyser Statens Serum Institut.

Dermed er antallet af danskere, der er blevet smittet med listeria fra kødprodukter fra virksomheden Jørn A. Rullepølser, nu oppe på 40.

De to patienter er blevet syge henholdsvis 9. og 17. september - altså mere end en måned efter, at produkterne fra Jørn A. Rullepølser blev trukket tilbage fra markedet.

»Efter vi har talt med de nye sygdomstilfælde og deres familier, vurderer vi, at de sandsynligvis er blevet smittet enten kort før tilbagetrækningen eller af produkter, som de havde gemt i fryseren,« siger seniorforsker Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut.

Ifølge instituttet er det ikke uventet, at der fortsat dukker nye sygdomstilfælde op. Med listeria kan der nemlig gå lang tid, fra man bliver smittet, til man viser symptomer på sygdommen.

Prøver fra alle listeriapatienter sendes nu til nærmere undersøgelser på Statens Serum Institut, og det vil derfor vise sig i de kommende uger, om der er flere tilfælde af listeria fra udbruddet i sommer.

Antallet af dødsfald i forbindelse med udbruddet er fortsat 16.

Senest er der også blevet fundet listeria i skimmeloste fra Søvind Mejeri A/S, der inden for den seneste uge har trukket tre typer skimmeloste tilbage.

Symptomer på listeria kan være hovedpine og feber, og i sjældne tilfælde kan listeria forårsage meningitis og blodforgiftning.