Nye kirker kan blive til luftkasteller

Kulturministeren besluttede i går, at der kun skal lukkes seks kirker i København og ikke 14, sådan som stiftet havde foreslået. Dermed kæmper stiftet fortsat med at tilpasse sig en hverdag i hovedstaden, hvor kun 58,7 pct. er folkekirkemedlemmer.

Der blev både uddelt kram og løfter foran Aalholm Kirke i går. Sognepræst Ole Petersen (th.) og kirkegængeren Birthe Lindenstrøm Egelund er lettede over, at de nu kan fortsætte arbejdet i ro og mag og finde på nye tiltag for kirkens besøgende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle var vrede, andre var glade, da kulturminister Marianne Jelved (R) i går satte navne på de kirker, der skal lukke i Københavns Stift.

Ministeren valgte at lade seks ud af 14 lukningstruede kirker overleve, og mens hendes beslutning blev mødt med glæde i de menighedsråd, der gerne ville beholde deres kirker, blev den modtaget med ærgrelse af stiftet.

Ifølge formanden for budgetudvalget i stiftsrådet i Københavns Stift, Torben Larsen, betyder ministerens beslutning, at byggeriet af tre nye kirker i stiftet risikerer ikke at blive til noget, ligesom der bliver problemer med at gennemføre en lang række nødvendige moderniseringer i Københavns Stift.

Et enigt stiftsråd og biskop havde indstillet til ministeren, at hun skulle tage 14 københavnske folkekirker ud af drift. Men hun valgte kun at dreje nøglen endeligt om på seks af dem, mens yderligere to kirker bliver taget ud af sognekirkeligt brug og i stedet skal anvendes til andre kirkelige formål.

Torben Larsen »fatter simpelthen ikke« beslutningen. Han ser den som udtryk for, at »statskirken fuldstændig tromler hen over en beslutning truffet af kirken selv«.

»Problemet er, at man har valgt at lytte til de enkelte kirker, der ikke ville lukke, og ikke til et demokratisk valgt stiftsråd og dermed fællesskabet,« siger han.

Han forklarer, at »det er nødvendigt at få lukket flere kirker« og tilføler, at de nu ved kongelig resolution seks nedlagte kirker »stort set allerede var lukket«.

»Staten pålægger os så at sige vores økonomi. Vi kan ikke begynde den nødvendige modernisering. Vi bliver fastholdt i et system, hvor vi skal bruge midler på flere enheder, end vi har behov for. Efter min mening bliver vi nødt til at nytænke, om vi har kapacitet til at bygge de tre nye kirker, der fremover bliver brug for,« siger han med henvisning til, at der på sigt bliver behov for nye kirker i Ørestad, Sydhavnen og Nordhavn.

Ikke grundlag for at lukke seks kirker

Marianne Jelved forklarer, at hun i indstillingen fra stiftet »ikke har fået et fyldestgørende grundlag« for at lukke de seks kirker.

»Sagerne skal forvaltningsretligt vurderes individuelt, og det skal ske på et sagligt og fyldestgørende grundlag. Og da grundlaget ikke har været fyldestgørende, kan jeg på baggrund af indstillingen ikke lukke alle de kirker, stiftet ønsker at lukke,« forklarer hun.

Ifølge ministeren vil den sidste af de seks kirker, der skal lukke, være taget ud af drift med udgangen af 2014.

Biskop Peter Skov-Jakobsen »havde håbet, at man havde gjort anderledes«.

»Vi havde prøvet at vise rettidig omhu med de 14 kirker. Det lykkedes noget ad vejen, men en politisk beslutning gjorde, at vi ikke kunne tage skridtet fuldt ud,« siger han:

»Vi lever i en kommune, hvor 58,7 pct. er medlem af Folkekirken. Det er klart, at vi ikke kan have en så stor organisation, som da vi var 80-90 procent. Vi har ikke fået løst vores strukturproblemer endnu.«

Salmesang og blomster

Foran Aalholm Kirke står Ole Petersen og smiler. Han er sognepræst i kirken, som er en af de seks, der fik lov til at bestå. Medlemmer af menigheden er strømmet til, og fra kirken lige siden afgørelsen faldt med lykønskninger og buketter, som kordegnen har travlt med at arrangere foran alteret. Indenfor øver organisten på livet løs for at blive klar til gudstjenesten søndag, og salmerne toner ud af kirkens åbne døre og stiger til himmels som en symbolsk tak.

»Folkekirken har vundet i dag. Med rette, for så længe vi er en bæredygtig menighed, hvorfor skal vi så ikke have lov til at leve videre? Hvis der ikke foregik noget, og økonomien ikke hang sammen, så kan jeg forstå, at man skulle tage et nøjere eftersyn af kirken med henblik på lukning, men som det forholder sig i dag for Aalholm, så er det den helt rigtige beslutning, der er truffet,« siger Ole Petersen.

Og det er ikke kun sognepræsten, der ånder lettet op over dagens afgørelse. Selv om stemmen er grødet, kommer svaret resolut, når man spørger kirkegængeren Birthe Lindenstrøm Egelund, hvad Aalholm Kirke betyder for hende.

»Alt. For at sige det mildt.«
Hendes far var Aalholm Kirkes første kordegn, og hun har altid været tilknyttet kirken i enten et frivilligt eller professionelt hverv.

»Kirken har været mit andet hjem, og jeg føler en utrolig stor glæde over, at den fik lov til at overleve dette forfærdelige forløb,« fortæller hun, mens hun prøver at holde glædestårerne borte fra øjenkrogen.

Med afgørelsen overdrager Marianne Jelved atter opgaven med at lukke kirker til partifællen, kirkeminister Manu Sareen, efter at han tidligere på sommeren erklærede sig inhabil i sagen om kirkelukninger i København.

Han vil på baggrund af sagen »sikre, at kirkelukninger i fremtiden kan ske efter klare, gennemskuelige spilleregler til gavn for folkekirken«.

Ifølge kirkeministeren bliver der fremover brug for at lukke endnu flere kirker:

»Jeg kan ikke komme med et præcist tal på, hvor mange kirker der skal tages helt eller delvist ud af drift. Men jeg vil tro, at det er relevant at vurdere i hvert fald 200 kirker,« siger Manu Sareen.