Nye informationer, en tilståelse og dramatiske scener: Det lærte vi i terrorsagen

Femte dag i retssagen mod de fire mænd, som angiveligt har hjulpet Omar El-Hussein med hans terrorangreb, bød på dramatiske scener og nye oplysninger om både mordvåbnet fra Krudttønden og gerningsmandens tanker om angrebet.

Foto: David Leth Williams

På flere måder blev det den mest dramatiske dag i retssagen indtil videre.

Femte retsdag i sagen mod de fire mænd, som står tiltalt for at have medvirket til Omar El-Husseins terrorangreb mod Krudttønden og synagogen i København, bød både på nye informationer, en tilståelse og dramatiske scener mellem med den tiltalte MR i centrum.

Dagen gik med, at anklager Sidsel Klixbüll afhørte den 26-årige tiltalte BH. Og især to af de ting, han sagde under afhøringen, er værd at lægge mærke til.

For det første indrømmede han, at han hjalp Omar El-Hussein med at skaffe mordvåbnet fra Krudttønden af vejen. En forbrydelse, både BH og LE står tiltalt for.

Ifølge BH var Omar »forvirret og panisk«, da han gav våbnet videre, og BH kunne godt regne ud, hvad han havde brugt våbnet til. Anklagemyndigheden ville gerne høre, hvorfor BH ikke havde ringet til politiet, da han modtog automatriflen. Til det svarede BH klart:

»Jeg er kriminel og bandemedlem. Vi stikker ikke hinanden i det kriminelle miljø,« sagde BH og understregede, at han »aldrig i sit liv« kunne finde på at hjælpe politiet med noget som helst.

Foruden de nye oplysninger om overdragelsen af M95-riflen fortalte BH i retten også om en samtale med Omar El-Hussein, han havde umiddelbart efter han havde smidt våbnet i et buskads tæt på Bispebjerg Station.

Her fortalte Omar El-Hussein angiveligt om hans angreb på Krudttønden. Han forklarede, at det aldrig var meningen, at Finn Nørgaard skulle dø. Efter planen var det nemlig den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks, Omar El Hussein gik efter, fortalte BH.

Gerningsmanden var »meget ked af det« over, at det netop var Finn Nørgaard, som mistede livet, sagde BH. Og BH selv var målløs.

»Det var langt ude, at uskyldige skulle dø,« sagde han.

Anklager Sidsel Klixbüll blev ikke færdig med sin afhøring af BH, fordi den højtråbende og letantændelige MR ikke kunne holde sig i ro. Retsformanden trak derfor sagens tre dommere ind i et tilstødende rum for at finde ud af, om MR skulle smides ud af retssalen.

Imens udviklede der sig nærmest et skænderi mellem MR og anklagemyndigheden, hvor mindst 10 politibetjente dannede en ring om den tiltalte.

Da dommerne trådte ind i lokalet igen, besluttede de at stoppe retssagen for i dag for i stedet at gentoptage den, når der er »mere ro på«.

Det næste retsmøde i sagen er den 15. april.