Nye Facebook-værktøjer skal forhindre live-selvmord

Nu kan du med et enkelt klik gøre Facebook opmærksom på, at du er bekymret for en ven eller pårørende. Det kan potentielt redde liv, mener rådgivningsorganisationen Livslinien.

Sådan ser det ud, når Facebook sætter ind for at hjælpe potentielt selvmordstruede i Facebook Live. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook har lanceret en række nye værktøjer, der skal stoppe et alarmerende fænomen, hvor brugere tager sit eget liv, mens det bliver sendt live. Med et enkelt klik kan du nu gøre Facebook opmærksom på, at du ser noget, der bekymrer dig.

Hver dag er der i gennemsnit to danskere, der begår selvmord. De nye værktøjer kan være med til at redde liv, mener Livslinien, der er en rådgivningsorganisation for selvmordstruede og deres pårørende.

»Det er et rigtig positivt tiltag. Der er slet ikke nogen tvivl om, at der her potentielt kan være med til at redde liv. Det kan gøre det muligt at bryde ind i en persons selvmordstanker. Det ved vi, kan være selvmordsforebyggende,« siger Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien.

Selvmordsforhindrende værktøjer har været tilgængelige på Facebook i mere end ti år. Nu bliver de altså integreret i det såkaldte Facebook Live. Hvis man ser en bekymrende livevideo, kan man anmelde den til siden under titlen »selvmord eller selvskade.« Derefter vil personen blive præsenteret for en række ressourcer. De kan blandt andet vælge at tage kontakt til en kriserådgivningsorganisation som Livslinien.

Sådan ser det ud, når du vil anmelde en live-video, fordi du mistænker personen bag for at være selvmordstruet. Fold sammen
Læs mere

Sådan ser det ud, når Facebook sætter ind for at hjælpe potentielt selvmordstruede i Facebook Live. Fold sammen
Læs mere

Center for Selvmordsforskning siger, at det er den direkte kontakt ansigt til ansigt, der er afgørende for at forhindre selvmord.

»Vi har aldrig oplevet i vores forskning at en app eller en teknologi har været det, der har virket. Når vi laver undersøgelser, svarer de unge altid, at det er den direkte kontakt, samtalen ansigt til ansigt, der hjælper. Det behøver ikke være en professionel, der tager den. Det skal bare være en der har tid og ro til at lytte og snakke med vedkommende,« siger Lilian Zølner, centerchef hos Center for Selvmordsforskning.

Det er Livslinien ikke enige i.

»Den direkte kontakt ansigt til ansigt hjælper, men vores erfaringer vidner om, at en anonym samtale også kan være det, der gør en forskel. Facebook-teknologien kan hjælpe til at skabe kontakten til den anonyme samtale,« siger Jeppe Kristen Toft.

Læs mere her: Det skal du gøre, hvis du er bekymret for, at en ven eller pårørende kan have selvmordstanker