Nye EU-krav til emballagetræ

Skadedyret fyrrevednematoden breder sig i Portugal. Derfor skærper EU nu sine krav om varmebehandling og gasning af emballagetræ og træflis, der eksporteres.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye fund af den mikroskopiske rundorm fyrrevednematoden i nåletræ i Portugal får EU til at skærpe overvågningen, så skadedyret ikke spreder sig med emballagetræ til resten af Europa.

Blandt andet skal alt nåletræ fra hele det kontinentale Portugal varmebehandles og mærkes, inden det udføres. Træflis fra Portugal skal gasses. Desuden nedsætter EU nu en arbejdsgruppe til at vurdere, om der gøres nok for at forhindre skadedyret i at sprede sig.

I Danmark tager Plantedirektoratet i Fødevareministeriet stikprøver af emballagetræ og overvåger virksomheder, der arbejder med træ, så som importsteder, savværker og træforarbejdningssteder samt nærliggende fyr- og granbevoksninger.

Fyrrevednematoden, Bursaphelenchus xylophilus, angriber flere forskellige slags nåletræer. Den kan give anledning til visnesyge og trædød i nåletræer i Asien og Europa, hvor træerne ikke har en naturlig modstandskraft mod skadedyrene. I Nordamerika, hvor de naturligt hører hjemme, lever de udelukkende i døde og svækkede træer.

/ritzau/