Nye domme på vej i sag om hash for mindst 130 millioner

Politiets "Operation Houston" har afsløret flere led i netværk. Men hollandsk pensionist nægter sig skyldig.

Årligt sælges cirka 20 ton hash i Danmark, vurderer en forsker. I den kommende uge afgøres to straffesager om store mængder i byretterne i henholdsvis Aarhus og Horsens. Billedet er fra en fangst i Frankrig (Arkivfoto) Ho/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Samlet runder hashbranchen snildt en omsætning på en milliard kroner årligt. En pæn del af leverancerne til markedet har et delvist familiebaseret foretagende fra Horsens stået for.

Godt 15 mænd og kvinder er blevet dømt i et sagskompleks, som politiet har efterforsket under kaldenavnet "Operation Houston", og i den kommende uge stilles yderligere tre for retten.

Mandag skal en 44-årig mand besvare spørgsmål i Retten i Aarhus. På forhånd er der lagt op til, at han vil tilstå at have håndteret en stor mængde. I givet fald kan han få en dom med det samme.

2. februar sidste år skal han blandt andet have taget imod 392 kilo. Varerne blev flyttet til en garage i Strandgade i Horsens, står der i det papir, som anklagemyndigheden har sendt om sagen til retten.

Men i løbet af det foregående halve års tid skal han syv andre gange have modtaget læs i størrelsesordenen fra 300 til 500 kilo, fremgår det af de øvrige sigtelser, som politiet har rejst.

Konservativt sat drejer det sig altså i alt om 2,5 ton hash. Det er i øvrigt en mængde, der på gadeplan ville kunne give en omsætning på cirka 130 millioner kroner, hvis man går ud fra de regnestykker, som politiet opererer med.

En enkelt gang hentede den 44-årige forbudt gods på Sjælland, kan man læse i oplægget til mandagens retsmøde. Flere af de andre forsendelser kom med hollandske lastbiler.

Og fredag i Retten i Horsens indledes netop en straffesag mod to hollandske chauffører, den ene 73 år og den anden på 46 år. Hver skal have leveret 400 kilo, fremgår det af tiltalen. Begge nægter sig skyldige.

Efterforskningen har betjente i specialgruppen Særlig Efterforskning Vest stået for. Deres chef, politiinspektør Brian Voss Olsen, har i Horsens Folkeblad kaldt sagen usædvanlig, fordi man har afsløret lovovertrædere på flere niveauer.

- Vi mangler dem, der står i Marokko og plukker hashen. Men ellers har vi fået optrevlet hele organisationen. Fra Spanien og hele vejen op til Danmark via Holland samt de underorganisationer, der er kommet til Horsens og har fået store mængder hash udleveret, som de har taget med hjem til de byer, de kommer fra, sagde Brian Voss Olsen til avisen.

Flere af de dømte horsensianere er i familie med hinanden på kryds og tværs. De er søstre, mødre, sønner, brødre, fætre og bedstemødre, har Horsens Folkeblad rapporteret.

Millioner af kroner er blevet håndteret af organisationen. En svensk statsborger er således dømt for at have bragt 34 millioner fra Horsens til Sverige. Her blev pengene vekslet til euro og derefter bragt videre til Holland og Spanien.

På landsplan omsættes der hash for cirka halvanden milliard kroner om året. Det anslår forskeren Kim Møller, der er ansat ved Aalborg Universitet og Malmø Universitet, og som forsker blandt andet i bander. Årligt sælges cirka 20 ton hash i Danmark, lyder hans vurdering.

/ritzau/