Nye Borgerlige fik en enkelt kandidat valgt: »Det er nemmere at være venstreorienteret«

Der er tilsyneladende ingen sure miner i Nye Borgerlige. Ved kommunalvalget fik partiet i Hillerød sit første, men også eneste byrådsmedlem. En sejr, siger partiformand Pernille Vermund, der mener, at det i kommunalpolitik er lettere at være rød.

Nye Borgerliges Mette Thiesen tv. og partiformand Pernille Vermund th. Thiesen har landet partiets eneste byrådspost i Hillerød Kommune, og det er en sejr, mener hun sammen med Pernille Vermund, der slår fast, at det havde været lettere, hvis man var socialdemokrat. . Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke blevet til meget søvn for Mette Thiesen fra Nye Borgerlige i løbet af valgnatten. Mens hun på den front må indhente, hvad indhentes nu kan, kan Mette Thiesen i sine vågne timer glæde sig over at være valgt ind i byrådet i Hillerød Kommune for sit parti, Nye Borgerlige.

Mette Thiesen har som eneste kandidat i Danmark vundet en byrådsplads for Nye Borgerlige.

»Jeg er sindssygt stolt og meget ydmyg over for alle de mennesker, der har sat sit kryds ved mig og ved Nye Borgerlige. Det viser en valgkamp, hvor vi har været fuldstændigt klare i politikken og klare i mælet over for vælgerne,« siger Mette Thiesen dagen derpå.

Selv om valget i Hillerød har kastet en plads i byrådet af sig til Nye Borgerlige, er det en enlig svale. Alligevel mener Mette Thiesen ikke, at Nye Borgerlige har grund til at ærgre sig over det enlige mandat.

»Vi har hele tiden sagt, at vi med kyshånd tager imod alle pladser. Vi er et nyt parti, og det skal man have med i overvejelserne. Selvfølgelig havde vi håbet på mere, men valget kan kun betegnes som en sejr,« siger Mette Thiesen.

Kommunalvalget er ikke det vigtigste

Også partiformand Pernille Vermund afviser, at der er grund til at slå skår i glæden over valgets resultat.

»Jeg er sindssygt stolt over Mettes præstation og præstationen i Hillerød i det hele taget. 3,6 procent af stemmerne i Hillerød for et helt nyt parti - det kan vi bestemt være tilfredse med,« siger Pernille Vermund.

Tidligere har meningsmålinger estimeret en stigende interesse for Nye Borgerliges politik. I en Voxmeter-måling for Ritzau fra 2016 svarer 17,7 pct. af danskerne, at de vil overveje, at stemme på et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti.

Ti pct. af vælgerne i undersøgelsens gruppe på 1.065 repræsentativt udvalgte danskere svarede, at de ville stemme på Nye Borgerlige, hvis partiet nåede at blive opstillingsberettiget.

Pernille Vermund mener, at man skal huske på, at der er forskel på kommunalvalg og folketingsvalg.

»For os er udlændingepolitikken det vigtigste, men dette er langt fra det vigtigste ved et kommunalvalg, så vi har vidst fra begyndelsen, at denne dagsorden skal løses på landsplan,« siger hun og fortæller, at mange borgere ifølge hendes overbevisning ikke tænker over mulighederne i kommunalpolitik:

»Når man taler udlændingepolitik, er der mange borgere, som ikke tænker over, hvor mange penge der bliver anvendt på integration. Jeg tror heller ikke, at de tænker over, at det er en kommunal beslutning, hvorvidt skolelærere skal have lov til at bære tørklæder. Man er vant til, at politikerne på Christiansborg har taget så meget magt fra kommunerne, at hvis sådan nogle problemer skal løses, så skal det være landspolitikerne, der skal løse dem,« siger Pernille Vermund.

»Det er bare langt nemmere, hvis man er socialdemokrat, hvor man bare kan sige, at der skal flere penge til det ene og det andet og ikke er kritiske over for, hvor pengene skal komme fra.«

Mener du, at vælgerne i den forstand også har været for ukritiske?

»Jeg ved ikke, om de har været for ukritiske, men mange har en hverdag med job og familie, og så er det jo landspolitiske dagsordener, man følger med i. Man skal holde lokale dagblade eller se regionale programmer, hvis man skal have en nogenlunde fornemmelse af, hvad der sker lokalt.«

Det er der jo trods alt stadigvæk folk, der gør.

»Ja, men situationen er også den, at det traditionelt er de gamle partier, der klarer sig godt. Borgmesterpartier, som har siddet på posterne i rigtigt mange år,« siger Pernille Vermund.

Ser frem til folketingsvalg

Nye Borgerlige er indimellem blevet sammenlignet med Liberal Alliance, og Pernille Vermund og Mette Thiesen, mener da også, at sammenligningsgrundlaget ligger lige for.

Begge partier er relativt nye, og ved seneste kommunalvalg i 2013 fik Liberal Alliance også kun et enkelt mandat trukket af partiets formand, Anders Samuelsen.

Pernille Vermund erkender dog, at det politiske landskab har ændret sig.

Det samlede resultat for landet viser, at alle borgerlige partier på nær de Konservative er gået tilbage, og at især Venstre har lidt et nederlag i kommunerne med en tilbagegang på 3,5 procentpoint.

Socialdemokratiet står overordnet set som den største sejrherre morgenen efter valget med en fremgang på tre procentpoint.

Adspurgt, hvad dette betyder for Nye Borgerliges vækstbetingelser, siger Pernille Vermund:

»Der er ingen tvivl om, at det er brandærgerligt, for de kandidater, der ikke kom ind. Men det er stadig en sejr, og vi ser frem til næste folketingsvalg. Jeg tror bare, at det er nemmere at være venstreorienteret.«

LÆS MERE