Nye Borgerlige: Ældre skal kunne afvise både homoseksuelle og jødiske hjemmehjælpere

Nye Borgerlige vil give ældre mulighed for at afvise muslimske hjemmehjælpere med tørklæde. Nu svarer de på, hvem der ellers skal kunne afvises.

Nye Borgerliges Mette Thiesen sagde i P1, at det aldrig må være sådan, at det er den ældre, der skal indrette sig og danse efter kommunens pibe. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad med en italiener, en jøde eller en homoseksuel?

Spørgsmålet om, hvorvidt ældre borgere skal have lov til at fravælge en hjemmehjælper med muslimsk hovedtørklæde, blev aktuelt, da de seks blå partier holdt pressemøde om flere frie valg i blandt andet ældreplejen.

Forslaget kom i første omgang fra Dansk Folkeparti, og mandag gæstede Nye Borgerliges folketingsmedlem Mette Thiesen radioprogrammet »P1 Morgen«, hvor hun uddybede, hvem ældre borgere også skulle have lov til at afvise.

Debatten kom i anledning af, at en række kommuner har svært ved at rekruttere sosu-assistenter.

Ifølge DR viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, at der i løbet af det seneste halve år er slået mere end 15.000 ledige sosu-job op forgæves.

Nu har Lolland Kommune valgt at hive arbejdskraft ind fra Spanien, Italien og Ungarn. Tiltaget fik ros fra Nye Borgerliges Mette Thiesen og SFs Kirsten Normann Andersen, der begge gæstede studiet.

Men tiltaget blev også anledning til at snakke om, hvorvidt der er grænser for, hvem der skal til Danmark, og hvorvidt ældre ifølge Nye Borgerlige bør have lov til at afvise enhver hjemmehjælper, de føler sig utryg ved.

Skal det også være muligt for ældre at sige nej til en hjemmehjælper fra Italien, blev Mette Thiesen spurgt.

»Ja, selvfølgelig skal man kunne sige nej tak, når man står til at lukke en anden ind i det private hjem. Det må aldrig være sådan, at det er den ældre, der skal indrette sig og danse efter kommunens pibe,« svarede hun.

Gør det sig også gældende med en homoseksuel sosu-assistent? Eller en jødisk sosu-assistent? spurgte en journalist.

»Helt overordnet set, så skal man have mulighed for at sige nej tak til en, der kommer ind i ens hjem,« sagde Mette Thiesen.

Interviewet i »P1 Morgen« sendte lynhurtigt Enhedslistens folketingskandidat Pelle Dragsted til tasterne.

»Mette Thiesen har gudhjælpemig lige sagt i P1 Morgen, at ældre skal kunne fravælge jødiske eller homoseksuelle hjemmehjælpere. Det er jo dybt, dybt bekymrende med et parti, der mener at for eksempel antisemitiske holdninger skal være legitimt grundlag for at fravælge hjemmehjælpere.«

Både Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, og Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, mente først, at det skulle være muligt at afvise hjælp fra en person med tørklæde, men begge trak siden i land.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meldt ud, at hun ikke mener, sosu-assistenter skal vurderes på religion og udseende.