Nye beviser i Kundby-sagen: Skrev breve til IS-jihadist fra fængselscelle

Politiet har fundet fire sedler i Kundby-pigens celle, som anklageren mener, bør indgå i sagen. Pigens forsvarer protesterer.

Gennem hele retssagen mod den nu 17-årige pige har der været heftig sikkerhed omkring Retten i Holbæk, hvor tungt bevæbnet politi har stået vagt iført skudsikre veste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

De nye beviser, som anklagemyndigheden gerne vil inddrage i Kundby-sagen, hvor en nu 17-årig pige er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler, har politiet fundet i pigens celle.

Det oplyste anklager Kristian Kirk under fredagens retsmøde.

Under retssagen, der blev indledt 19. april, har pigen afsonet sin varetægt i Vestre Fængsel i København. Og det er i pigens celle i fængslet, at man har fundet de fire skrivelser, som ifølge anklagemyndigheden bør indgå som »dugfriske beviser« i sagen.

Der er tale om to breve, som den tiltalte pige har skrevet til en mand, Enes Ciftci, som tidligere på året blev dømt for at lade sig hverve til terrororganisationen Islamisk Stat, og som har fået frataget sit danske statsborgskab. Skriftprøver og fingeraftryk bekræfter, at det er Kundby-pigen, der har skrevet brevene.

»For anklagemyndigheden vidner det her om en radikalisering, der på ingen måde er aftaget i forbindelse med den her sag. Tværtimod,« siger Kristian Kirk.

Anklageren vil ikke gå nærmere ind i, hvad der står i dokumenterne, fordi retten i Holbæk endnu ikke har taget stilling til, hvorvidt de nye oplysninger kan indgå i sagen.

Derudover blev der fundet to andre sedler. Den ene er en lille seddel med datoen 30. april 2017. Heller ikke i dette tilfælde vil anklager gå ind i, hvad der står på sedlen, men hæfter sig ved, at den tiltalte betegner ordene på sedlen som »sandheden«.

En tredje seddel er fundet i pigens sko, fortæller anklageren. På sedlen står der ifølge anklageren en række navne på personer, der tidligere er dømt i danske terrorsager og desuden en Twitter-adresse til en af dem.

»Set med anklagemyndighedens øjne er det oplysninger, der er egnet til at slå alvorlig tvivl om den forklaring, tiltalte har afgivet under hovedforhandlingen,« siger Kristian Kirk.

»Det underbygger anklagemyndighedens antagelse om, at der er handlet med fortsæt,« understreger han med henvisning til, at sagens store spørgsmål er, hvorvidt pigen faktisk ville udføre en terrorhandling, eller om hun alene omtalte terror for at virke spændende, som hun selv har fortalt i retten.

Sedlerne blev fundet i forbindelse med en visitation, som Kriminalforsorgen foretog i tirsdags. Det blev fremsendt til politiet og anklager Kristian Kirk 3. maj ved middagstid.

Pigens forsvarer, Mette Grith Stage, har protesteret mod anklagers ønske om at lade de nye oplysninger indgå i sagen.

»I en situation som denne her er der altså ikke hjemmel i retsplejeloven til at genoptage bevisførelsen,« siger Mette Grith Stage, der understreger, at hun ikke mener, oplysningerne i brevene er så væsentlige, at de bør indgå i sagen på nuværende tidspunkt.

Mette Grith Stage lagde desuden vægt på, at det er hendes overbevisning, at tre af de fire skrivelser er tilvejebragt ulovligt. Hun stiller ikke spørgsmål ved sedlen, der blev fundet i skoen, men de øvrige tre bør ikke kunne indgå, alene fordi de er tilvejebragt ulovligt, påpegede hun.

Pigen er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler - hendes tidligere folkeskole i Fårevejle i Vestsjælland og den jødiske skole Carolineskolen i København. Hun er desuden tiltalt for at overfalde en ansat på den institution, hvor hun indtil sagens begyndelse, har siddet varetægtsfængslet. Overfaldet har hun erkendt sig skyldig i, men nægter terrortiltalen.

Det var egentlig planen, at der skulle afsiges dom i sagen fredag. Men nu skal retten i Holbæk i stedet tage stilling til, hvorvidt de nye oplysninger kan indgå i sagen.