Nyd solen, mens du kan: Kulsort prognose for resten af måneden

Forår i Kongens Have søndag den 30. april 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Den første uge af maj har indtil nu givet flot og solrigt vejr. Men det gælder om at nyde det, inden det er for sent. Vejrudsigten for resten af maj ser nemlig kulsort ud. Kulde, blæst og regn styrer mod Danmark.

Skal man tro den førende skandinaviske vejrtjenesteleverandør, StormGeo, må danskere pakke alle forventninger om strand, solbriller og shorts væk den kommende måned.

Over for BT har StormGeo leveret en prognose for det danske majvejr, som ser uhyggelig sort ud: Lavere temperaturer, blæst og nedbør.

»I hele perioden frem til juni vil vejret blive dårligere. Temperaturerne vil gennemsnitligt ligge tre til fire grader under, hvad vi kender fra årstiden. Samtidig kan danskerne også se frem til mere nedbør. Efter denne uge går Danmark ind i mange uger med dårligt vejr,« siger Frode Korneliussen, meteorolog hos StormGeo.

Ifølge meteorologen viser prognoserne, at der er størst sandsynlighed for, at Danmark ville blive ramt af mellem 40 til 60 millimeter regn i resten af maj måned. Men han siger, at flere prognoser giver udtryk for, at landet kan blive ramt af helt op til 70 millimeter.

Ifølge DMIs statistikker fra 2001-2010 får Danmark gennemsnitligt 52 millimeter nedbør i løbet af hele maj måned. Samme statistikker viser også, at den gennemsnitlige højeste dagtemperatur rammer 15,3 grader.

Men hvis man skal tro StromGeos prognoser over majvejret i Danmark, så er det altså ikke noget, vi skal regne med.

Resten af ugen 1.-7. maj, uge 18:

Et højtryk, der ligger vest for Norge, holder flere lavtryk mod syd væk fra Danmark. Derfor får danskerne fine dagtemperaturer på mellem 15 til 19 grader. Den sydlige del af Danmark kan blive ramt af skyer. Sidst på ugen trækker højtrykket ved Norge længere vestpå, og derfor vil der komme vind fra nord med måske faldene temperaturer og 0 til 5 millimeter nedbør.

8.-14. maj, uge 19:

Ugen starter kold på grund af en kold nordlig vind over hele Skandinavien, da højtrykket ved Norge er rykket ud nær Island. Først på ugen vil temperaturen nå helt ned på 7 til 10 grader. Midt på ugen sker en ændring, da højtrykket ved Island flytter sig væk og giver plads til et lavtryk. Det betyder, stor risiko for nedbør fra midtugen og ind i weekenden med temperaturer på 12 til 15 grader og 12 til 18 millimeter nedbør.

15.-21. maj, uge 20:

Denne uge har stor risiko for at blive lavtryksdomineret. Det betyder, at der bliver flere regnvejrsdage igennem hele ugen, men det er usikkert præcist hvor mange. Ugen kommer dog til at indeholde 20 til 25 millimeter nedbør, og temperaturen vil ligge på 11 til 14 grader. Det er meget mere nedbør og lavere temperatur, end hvad der er normalt for årstiden.

22.-28. maj, uge 21:

Senere i maj måned begynder prognoserne at blive mere usikre. Men endnu engang vil danskerne få en uge, der er lavtryksplaget. Starten af ugen vil formegentlig være tør, men senere vil der komme nedbør i form af 12 til 18 millimeter. Temperaturerne vil til gengæld blive normal for årstiden med grader på 15 til 18.

29.maj – 4. juni, uge 22

Prognogserne er i denne periode igen usikre, men det er her, at danskerne kan se frem til finere vejr. Både amerikanske og europæiske prognoser spår et mere sommerligt vejr med god sol og temperaturer op over 20 grader med helt ned 0 til 5 millimeter nedbør.

Frode Korneliussen tilføjer, at prognoserne altid vil være mere usikre, jo længere de kommer ud. Men det spåede vejr til omkring midten af maj bør være rimelig sikker.

For at finde årets hidtil varmeste dag skal vi helt tilbage til den 31. marts, hvor der blev målt 21,5 grader i Midtjylland. Den dag var samtidig den varmeste martsdag i 27 år.