Nybagte mødre træner hårdt for at komme tilbage i »skinny jeans«

Med alt fra åndedrætsøvelser til kettlebells går kvinder, der lige har født, i krig mod graviditetskiloene. Men træner man for meget eller forkert, kan det give skader, advarer fysioterapeut.

Sanne Wiingreen (i sort træningstøj) startede med at træne to uger efter, at hun havde født sit andet barn, Camille. I baggrunden personlig træner Ann Sofie Bækgaard. (Foto: Niels Ahlmann Olesen) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De crossfitter, de går i fitness, og de tager på »træningsrejser« sammen med deres baby. Nybagte mødre vil i form hurtigt efter fødslen, og listen af tilbud til de såkaldte »fitte« mødre er lang.

For mange unge kvinder kan det ikke gå hurtigt nok med at hoppe tilbage i deres skinny jeans, mener Katrine Høybye, jordemoder på Rigshospitalets Barselshotel. Spørgsmål om træning fylder både i løbet af graviditeten og til udskrivelsessamtalen. Flere kvinder spørger også, om deres bryster ændrer form af at amme, eller hvornår deres mave bliver normal igen.

»De har fokus på, at kroppen skal tilbage til normalen. Det må næsten ikke kunne ses, at man har fået et barn,« siger hun. Og tendensen er blevet mere tydelig de senere år, fortæller Katrine Høybye, der har været jordemoder i ti år.

Squats og plankeøvelser kan give skader

En forkert og for hård træning kan skade underlivet, påpeger fysioterapeut Birthe Bonde, der driver en specialklinik inden for fysiologi med særligt fokus på gynækologi. Særligt »mandetræning« som squats og plankeøvelser kan give skader, påpeger hun.

Hun modtager kvinder, der på den ene eller den måde oplever problemer, f.eks. med at holde på vandet. De seneste fem år er der kommet kvinder i klinikken med en pølselignende udbuling fra brystbenet ned til kønsbenet: Resultatet af for hård og for tidlig træning, der ikke tillader senen i midten af mavemusklerne at vokse sammen efter en fødsel.

»Antallet af kvinder med en spalte mellem mavemusklerne, fordi de træner for kraftigt, er steget. Jeg så det slet ikke, da jeg etablerede min klinik for 25 år siden,« siger hun.

Ifølge kønsforsker og lektor ved RUC Lene Bull Christiansen kan man anskue nybagte mødres træningsiver som et forsøg på at genvinde kontrollen.

Mommy -hold til efter fødslen Fold sammen
Læs mere

»Moderne kvinder forventes at være i kontrol. De skal være nogle, der er i stand til at forme deres liv og deres krop,« siger hun og tilføjer:

»Graviditeten er langt hen ad vejen et kontroltab. Kroppen gør en hel masse ting, man ikke ved, hvad man skal stille op med. Derfor handler det om at tage kontrollen tilbage,« siger kønsforskeren.