Nybagte mødre foretrækker klipsede ar efter kejsersnit

De fleste kvinder synes, at maveskindet er pænest efter kejsersnit, hvis de har fået det klipset.

ARKIVFOTO. Kejsersnit i Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste nybagte mødre foretrækker klipsede ar efter kejsersnit, hvis de skal vurdere ud fra brug af både klips og syning på eget maveskind, viser dansk forskning ifølge Politiken.

I et forsøg på Holbæk Sygehus svarede 41 procent af kvinderne, at de foretrak udseendet af det klipsede ar, når de kiggede på maveskindet, seks måneder efter at deres barn var skåret ud i livet. 15 procent mente, at det traditionelt syede ar var pænest, mens 44 procent ikke havde en favorit.

»Det er det eneste studie af sin art i verden, hvor kvinder har fået lukket huden med både klips og syning på en gang efter kejsersnit. Den ene side af såret blev lukket med klips, den anden side med tråd. Og over halvdelen af kvinderne foretrak altså klipsene som hudlukningsmetode - ofte til deres egen store overraskende,« siger Anna Aabakke, der netop har forsvaret sin ph.d.-afhandling om operationsmetoder ved kejsersnit.

Der har tidligere været heftig debat om, hvorvidt klipsning er lige så sikkert som den traditionelle tråd. I 2012 viste en analyse, at risikoen for, at såret springer op, øges op til fire gange, når der bruges klips, sammenlignet med syning. De fleste sårbrist kan dog hurtigt sættes sammen igen med et særligt plaster, men enkelte tilfælde kræver et større indgreb, skriver Politiken