Ny virus risikerer at give danske børn lammelser

En influenzalignende virus, der har smittet over 1100 personer i USA, er kommet til Danmark. Den menes at kunne give især små børn lammelser i musklerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Feber, snot, hoste, synkesmerter, muskelømhed og vejrtrækningsproblemer er nogle af symptomerne på virussen EV-D68, der har ramt Danmark. Symptomerne minder om en gammelkendt vinter-influenza, men sygdommen kan føre til lammelser hos børn, skriver tv2.dk.

De seneste uger er omkring 70 amerikanske børn blevet syge med lammelser af musklerne. Myndighederne undersøger nu, om der er en sammenhæng til EV-D68, som er fundet hos børnene.

»I sidste måned var der et eksempel på, at en fransk dreng, som var smittet af EV-D68 sygdommen, blev ramt af lammelser og luftvejsbesvær, som gjorde, at han til sidst ikke kunne trække vejret selv og i en periode måtte have hjælp fra en respirator,« siger overlæge Thea Kølsen Fischer fra Statens Serum Institut til tv2.dk.

I Norge blev to børn i sidste uge ramt af lammelser i forbindelse med EV-D68-virusset, som fortrinsvis rammer børn under fem år.

Thea Kølsen Fishcer understreger over for tv2.dk, at man normalt kun registrerer få tilfælde af EV-D68.

De sidste fem år er der kun rapporteret om tre tilfælde i Danmark. Men en stikprøvekontrol af 60 patienter med luftvejsinfektion på danske hospitaler har ifølge Thea Kølsen Fishcer vist, at hver syvende er ramt af EV-D68.

I langt de fleste tilfælde vil virussen kræve samme behandling som en almindelig influenza - og overlægen understreger over for tv2.dk, at der ikke er grund til panik. Men i nogle tilfælde bør man gå til lægen:

»Hvis dit barn lider af astma, har en kronisk lungesygdom eller på anden måde har et svækket immunforsvar, så er mit råd at søge læge. Netop denne gruppe bliver ramt specielt hårdt af virussen, og antibiotika vil ikke have nogen effekt,« siger Thea Kølsen Fishcer til tv2.dk.