Ny viden: Jelling er (måske) ikke landets ældste kongesæde

Længe ventede analyser foreligger nu. Befæstet borg tilhørende fyrste er fra 750-800 tallet, mens Jelling er dateret til omkring 900.

Nu er kulstof 14-analyser fra laboratoriet klar, og de viser, at et stort befæstet anlæg i Erritsø ved Fredericia er endog særdeles gammelt. Endda ældre end Jelling, som traditionelt set blivet betragtet som det danske riges vugge. Her ses Jellingestenen, hvor Kong Harald Blåtand bekendtgjorde at han havde samlet Norge og Danmark under sig, og gjorde dem kristne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PALLE HEDEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er kulstof 14-analyser fra laboratoriet klar, og de viser, at et stort befæstet anlæg i Erritsø ved Fredericia er endog særdeles gammelt.

Fra mellem år 750 og 800 i den tidlige vikingetid, lyder dateringen, mens Danmarks officielle vugge i Jelling til sammenligning er dateret år 900, det skriver Fredericia Dagblad.

Så selvom Jelling med sine runesten, gravhøje og kirkested endte som residens for rigets først kendte konge, Gorm den Gamle, må det danske monarkis historie nu tænkes videre tilbage i tiden.

Det bekræfter arkæolog og museumsinspektør ved VejleMuseerne, Christian Juel, over for Fredericia Dagblad.

VejleMuseerne varetager det arkæologiske arbejde i Fredericia og andre kommuner i det gamle Vejle Amt og har siden 2006 gravet i området.

I efteråret 2016 blev fund af trækul i en cirka 120 gange 120 meter lange voldgrav sendt til tidstjek.

Et brohoved

Anlægget er ikke bare en beskyttet landsby eller et stort landbrug eller endda et regionalt høvdingebo.

- Nej, kun få steder i landet ser vi lignende spor efter så omfattende byggerier fra den tid, fortæller Christian Juel.

- I Lejre ved Roskilde og ved Tissø på Vestsjælland véd vi, der har boet konger. Måske har kongen ikke ligefrem boet i Erritsø, men det har været en administration for ham, et brohoved, et befæstet anlæg, som han har besøgt som rejsende hersker over Danmark.

Historien nuanceres nu

Fæstningen i Erritsø er en enorm magtmanifestation, forklarer Christian Juel.

- Vi kan ikke med et navn fortælle, hvem der har været konge før Gorm den Gamle, må han dog tilføje:

- Men kilder fra Frankerriget i det nuværende Tyskland og Frankrig fortæller om besøg af danske konger før Gorm den gamle. Så vi kan nuancere og måske udlede, at de konger kan have været fra eksempelvis Erritsø og altså fra før Jelling.