Ny uskik i trafikken: Flere narkobilister end spritbilister

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Sidste år blev 9.097 bilister sigtet for narkokørsel. Billedet er fra en julerazzia i Kalundborg foretaget af Midt- og Vestsjællands Politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, der (som altid, fristes man til at sige) handler om corona, og (selvfølgelig, fristes man til at sige) om sexisme, ligesom der vil være et par ord om kørsel med narko i blodet, sommerhusudlejning og krise i Dansk Folkeparti.

Men overblikket lægger ud med noget, der akkurat som coronavirus og kønsdebat må formodes at optage danskerne mindst lige så meget, nemlig de indefrosne feriepenge.

Dem havde 1,15 millioner danskere ifølge den seneste opgørelse fra ATP onsdag eftermiddag været inde at bestille udbetalinger for 25 milliarder kroner af. Tirsdag var ventetiden for at bestille penge timelang på borger.dk, men onsdag eftermiddag var der ifølge Ritzau ikke længere ventetid.

Og så til den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut over coronasmitten herhjemme. Denne er fra onsdag.

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 27.998
  • Antal indlagte:102
  • Antal indlagte på intensiv: 15 (10 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 650
  • Antal bekræftet overstået infektion: 20.754
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 33.880.896
  • Antal døde på verdensplan: 1.012.964

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Flere bilister sigtes for at køre bil med narko i blodet

Det ser ud til at gå den rigtige vej med spritkørsel, mens det går den forkerte vej med kørsel med narko i blodet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Antallet af sigtede spritbilister er halveret på godt ti år. Til gengæld stopper og sigter politiet langt flere bilister med narko i blodet, skriver avisen.

Således er der nu 50 procent flere narkobilister, der årligt bliver sigtet, end der er spritbilister, viser nye tal fra Rigspolitiet ifølge avisen.

I 2019 blev 9.097 bilister sigtet for narkokørsel af politiet, mens 6.057 blev sigtet for spritkørsel, og udviklingen fortsætter i år, fremgår det.

Ifølge politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, er det i dag »blevet socialt uacceptabelt og en smule taberagtigt at køre spritkørsel«.

»Der er vi endnu ikke nået til med narkokørsel,« siger han til avisen.

Pia Kjærsgaard er ikke skuffet, hun er irriteret

Partiformanden er presset, partistifteren er irriteret, og der er murren i såvel baglandet som i krogene i partitoppen.

Det er Dansk Folkeparti, det handler om.

Berlingske ser på baggrund af det, der ligner mere end blot en almindelig uoverensstemmelse mellem formand Kristian Thulesen Dahl og stifter Pia Kjærsgaard, nærmere på stemningen lige nu i DF.

Den kunne være bedre.

Berlingske tager udgangspunkt i en aktuel sag, hvor formanden i sidste uge fortalte sin forgænger, at han havde besluttet sig for at nedlægge DFs magtfulde koordinationsudvalg, hvor også Pia Kjærsgaard har plads.

Efterfølgende lod Kristian Thulesen Dahl forstå, at han nedlagde udvalget med Pia Kjærsgaards billigelse.

Men ifølge Berlingskes oplysninger er Pia Kjærsgaard irriteret og frustreret, hvilket hun tydeligt har ventileret på de indre linjer.

Hun har efterladt det indtryk, at hun nu vil trække sig fra alt, der handler om styringen af DF.

Sommerhusudlejning i fare

Erhvervsstyrelsen har ifølge Berlingske sendt en ny vejledning i høring, der vil begrænse udlejningen af private sommerhuse betydeligt.

I dag må danskerne ifølge planloven højst bruge deres sommerhus 43 uger om året. Det er både til eget brug og udlejning. Sommerhuset må dog kun lejes ud i 41 uger, da minimum to uger skal være til eget brug.

I den nye vejledning lægger Erhvervsstyrelsen op til, at private sommerhuse fremover kun må udlejes 35 uger om året. Resten af de i alt 43 uger skal være til eget brug.

I vejledningen lægger Erhvervsstyrelsen også op til, at der kommer begrænsninger for sommerhuse på over 150 kvadratmeter.

Det vil underminere hele grundlaget for udlejningen af de private danske sommerhuse, mener Carlos Villaro Lassen, administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

»Det er et angreb på hele den danske udlejningsmodel. Det svarer til, at i stedet for at måtte køre 110 kilometer i timen på motorvejen, må alle fremover kun køre 90 kilometer i timen,« siger han.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Berlingske-redaktør svarer igen

Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, diskuterer i en kommentar debatten om #MeToo og sexisme og kommer samtidig med et svar på den kritik, hun er blevet udsat for af debattør og lektor Marianne Stidsen.

»Debatten handler ikke om at hæve næven til fordel for feministisk socialisme. Den handler slet og ret om ordentlighed,« understreger hun.

Chefredaktøren beskrev for nylig sine egne oplevelser med sexisme og fortæller i kommentaren, hvordan hun efterfølgende er blevet mødt med stikpiller om inkompetence, stemplet som pinupgirl, mens Marianne Stidsen i et interview blandt andet kaldte hende diktatorisk, en tyran og en woke-feminist.

»Jeg må indrømme, at den havde jeg ikke set komme, men jeg overkommer nu nok det hele. Hvad værre er, at andre kvinder, der overvejer, om de tør stå frem, kan kigge ind i netop det scenelys og ikke finde det særligt attraktivt,« lyder det fra Mette Østergaard.

Dagen i dag 1985: I tættere bebygget område, som det hedder, nedsættes hastighedsgrænsen fra 60 til 50 km/t.

Det sker i dag

Kl. 15: Stats- og regeringschefer fra EU-landene mødes 1.-2. oktober til ekstraordinært topmøde. Ifølge Ritzau for at drøfte det indre marked, industripolitik og digital omstilling, eksterne forbindelser og for at gøre status over coronasituationen.

Kl. 17: Det europæiske fodboldforbund, UEFA, trækker lod til Champions League-gruppespillet, som FC Midtjylland kvalificerede sig til i aftes ved at besejre Slavia Prag 4-1. Første runde af gruppespillet fløjtes i gang 20. oktober.