Ny undersøgelse viser flere plejere pr. beboer på landets plejehjem i løbet af dagen – men Ældre Sagen kræver mere lighed

I kommunerne med den højeste normering skal personalet på nattevagt tilse halvt så mange beboere som i de kommuner, der har den laveste normering.

Det er forskelligt, hvor meget personale der er til plejehjemsbeboere, især om natten, viser en ny undersøgelse. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er stor forskel på normeringerne på tværs af landets plejecentre.

Det viser en ny undersøgelse, som Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – har foretaget for FOA og Ældre Sagen.

I undersøgelsen har Vive fulgt op på en lignende en af slagsen fra 2017, der også dengang afslørede markante forskelle på normeringerne i landets plejecentre. Med undersøgelsen bliver det ifølge Vive for første gang muligt at få et billede af, hvordan personalenormeringer har udviklet sig på danske plejehjem.

Hvor store forskellene i normeringerne er, varierer også, alt efter om der er tale om aftenvagter eller dagvagter, siger projektchef i Vive Ulf Hjelmar, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse:

»Fra 2017 til 2019 ser vi på landsplan en lille ændring i normeringerne på dagvagt i hverdage fra 2,9 til 2,6 beboere pr. medarbejder. Omvendt ser vi på nattevagterne det modsatte billede – her går den gennemsnitlige normering fra 20,4 til 21,5 beboere pr. medarbejder,« siger Ulf Hjelmar, der står bag undersøgelserne for 2017 og 2019.

På dagvagter er den største forskel mellem enkelte plejecentre i normeringer på 200 procent, nemlig fra 1,4 beboere til 4,2 beboere pr. medarbejder i hverdagene.

På aftenvagter er forskellen mere end 300 procent, nemlig fra 2,7 beboere til 11 beboere pr. medarbejder i hverdagene.

På nattevagter kan personalenormeringen variere med mere end 400 procent – fra otte beboere pr. medarbejder til 41 beboere pr. medarbejder – både hverdag og weekend.

Debatten om normeringer er hjerteblod for mange ældre og offentligt ansatte. I 2017 viste en undersøgelse, at hver anden ansat i ældreplejen, på hospitaler og i daginstitutioner oplever, at normeringerne er gået nedad.

For plejehjem og plejecentres vedkommende oplevede 65 procent af de adspurgte FOA-medlemmer, at det gik værre med normeringerne.

Endelig har Vive også undersøgt, hvordan plejecenterlederne vurderer behovet for kompetenceudvikling hos plejepersonalet, så de bedre kan imødekomme beboernes behov.

»Syv ud af ti plejecentre vurderer, at både SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere har behov for at få udviklet deres kompetencer til at håndtere beboere med psykiske lidelser. Samtidig er der også et markant behov blandt SOSU-assistenter og -hjælpere for yderligere at udvikle deres kompetencer inden for demens,« siger Ulf Hjelmar i pressemeddelelsen.

Ældre Sagen mener, at undersøgelsen kalder på et »360-graders eftersyn« af plejehjemsområdet.

»Vi har fået bekræftet vores bange anelser. En så markant form for ulighed er ikke værdigt i et velfærdssamfund,« siger direktør Bjarne Hastrup i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

Han mener, at der bør indføres ens standarder for normeringerne på plejehjem landet over.

»Vi kræver nationale standarder, som gør, at plejen er ens, uanset hvor vi bor.«

Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i fagforbundet FOA, efterlyser bedre normeringer.

»Der er tale om langt mere udfordrede borgere end tidligere, som ofte er ramt af flere sygdomme samtidig, og det kræver, at man normeringsmæssigt er nok til de mange opgaver,« siger han i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen bygger på spørgeskemaer udsendt til lederne af plejehjemmene i efteråret 2019.