Ny undersøgelse: Københavnerne er de mest utilfredse

Den danske hovedstad får dumpekarakter af egne indbyggere i en ny stor undersøgelse om livskvalitet. Livet er til gengæld skønt i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Københavnerne er de mest utilfredse, viser en ny rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

København. På 55 grader nordlig bredde og 12 grader østlig længde ligger et skrækkeligt sted ved navn København.

Her henslæber indbyggerne deres miserable liv i boliger med sølle 40 kvadratmeter per person, mens de med dirrende hænder trækker gardinerne for og kigger frygtsomt ud i gaderne, når mørket falder på.

Danmarks Statistik har gennem de seneste to år spurgt 42.500 borgere i Danmark, om hvordan de på en række konkrete områder vurderer kvaliteten af deres liv.

Og mens de fleste kommuner surfer lidt op og ned ad listerne, alt efter om der bliver spurgt til boligforhold, tryghed eller sociale relationer, så står en ting lysende klart:

Københavnerne er på flest områder utilfredse med kvaliteten af deres liv.

Tag eksempelvis spørgsmålet: Hvor tilfreds er du med dit arbejde?

Her ligger københavnerne helt i bund på tilfredsheden - i øvrigt fulgt af andre store byer som Aarhus, Aalborg, Odense og Roskilde.

Det samme gælder tilfredshed med egen økonomi.

Men hvad så med de sociale relationer i storbyen, hvor landsbyerne gror på højkant som etagebyggerier. Her ser det vel godt ud for hovedstaden?

Nix. En klar plads som nummer sjok igen og atter fulgt lige i hælene af de øvrige større byer.

Kun på et af områderne i undersøgelsen svinger København sig op på en topplacering: Sammen med de velhavende fra Rudersdal ser københavnerne sig selv som landets sundeste borgere.

Samlet kan det derfor næppe undre, at københavnerne i undersøgelsen er bundpropper i besvarelsen af det store finalespørgsmål: Alt i alt, hvor tilfreds er du med dit liv for tiden?

Mens storbyens kummerlige liv således trækker mundvigene nedad, er der anderledes sus på ude på de danske øer, hvor borgere på Ærø, Langeland og især Fanø nyder den trygge tilværelse i store boliger med høj arbejdsglæde.

Helt suverænt er der dog tilsyneladende i Ringkøbing-Skjern Kommune, der topper listen over alt-i-alt-tilfredse borgere.

Og den førsteplads valgte borgmester Iver Enevoldsen torsdag at fejre med en saftig pressemeddelelse:

- Vi er de mest tilfredse borgere i verdens lykkeligste land, slog borgmesteren fast.

Danmarks Statistik har spurgt borgere i hele landet, men primært i 38 kommuner, hvordan de oplever deres liv og hverdag.

* 42.500 borgere har svaret på undersøgelsen i 2015-2016.

Borgerne er mest tilfredse med livet i:

* Ringkøbing-Skjern

* Varde

* Sønderborg

* Fanø

* Tønder

Og mindst tilfredse i:

* København

* Aalborg

* Roskilde

* Aarhus

* Nordfyn

Kilde: Danmarks Statistik

/ritzau/