Ny undersøgelse: Energidrikke er syrebad for dine tænder

DTU har på vegne af Tandlægeforeningen undersøgt energidrikkes skadevirkninger på dine tænder. Og konklusionen er klar: De opkvikkende drikke »er syrebad for tænderne«.

PR-foto fra Tandlægeforeningen. Disse energidrikke er blandt de 25, som er med i DTUs undersøgelse. Fold sammen
Læs mere

Et hestebid, frisk luft, sukker, en powernap, sort kaffe, hurtig omsættelig kost, en kold skyller.

Der er mange måder at kvikke sig selv op, og især unge sværger til energidrikke:

Ifølge DTU Fødevareinstituttet er mængden af energidrikke, der sælges i Danmark, firedoblet fra 2010 til 2016 – fra ca. fire millioner liter i 2010 til lidt over 16 millioner liter i 2016. Og i 2021 forventes salget at være steget til 25 millioner liter.

Men selvom de sukker- og koffeinholdige drikke opkvikker, har de andre bivirkninger. Blandt andet går energidrik hårdt ud over tænderne. Det viser en ny undersøgelse, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen:

»Undersøgelsen bekræfter vores mistanke om, at energidrikke kan være farlige for tænderne. Energidrikke kan ætse tændernes emalje, og drikker man dem ofte og over lang tid, kan det føre til, at man f.eks. skal have tandkroner og facader på tænderne,« advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Han er især bekymret for de unge, der tager små slurke over mange timer, så tænderne ligger i et konstant syrebad.

Den nye undersøgelse har set på 25 populære energidrikke fra mærker som Red Bull, Monster, Cult og Burn med flere.

Nogle energidrikke indeholder sukker, andre er sukkerfri. Alle har en lav pH-værdi mellem 2,7 og 3,8 og en betydelig såkaldt bufferkapacitet, hvilket kan føre til syreskader på tænderne.

Værst er Burn Energy Drink Original, der skiller sig ud ved både at have den laveste pH-værdi og højeste bufferkapacitet af alle de testede energidrikke.

En rundspørge, som Tandlægeforeningen for nylig har gennemført blandt omkring 400 tandlæger, viser, at 98 procent af de adspurgte tandlæger har patienter med syreskader.

Næsten tre ud af fire tandlæger svarer, at antallet af patienter med syreskader er steget de seneste ti år.