Ny undersøgelse: Danmark er det usundeste land i Skandinavien

Danmark er det 16. sundeste land i verden målt på blandt andet sygdomme, selvmord, og rygning, viser analyse.

Danmark er det 16. sundeste land ud af 188. Det er især danskernes alkoholforbrug, der trækker Danmarks placering ned. Scanpix/Bjarke Bo Olsen Fold sammen
Læs mere

København. Landene i Norden er generelt nogle af de sundeste i verden at leve i, men danskerne halter bagefter vores nordiske naboer.

Det viser en ny analyse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

Analysen har rangeret 188 lande ud fra, hvordan de lever op til FN's sundhedsmål. Det er blevet undersøgt, hvordan landene i årene 1990 til 2015 scorer på en lang række parametre som sygdomme, alkohol, rygning, selvmordsrater, krig og vandkvalitet.

Danmark rangerer som nummer 16, og det er blandt andet danskernes alkoholforbrug, overvægt og selvmord, der trækker ned. Blandt de 30. bedst placerede lande, scorer danskerne dårligst målt på alkohol.

På en lang række andre områder er danskerne dog med i toppen. Det gælder blandt andet i forhold til god vandkvalitet, lav luftforening og ingen krig.

Førstepladsen indtager Island, på andenpladsen ligger Singapore, mens svenskerne har tredjepladsen. Norge med 11.-plads og Finland med en sjetteplads er ligeledes sundere end Danmark.

Selv om danskerne ikke er helt i top, så klarer Danmark sig nogenlunde, som det forventes i forhold til FN's sundhedsmål. En stor del af verdens lande klarer sig dog dårligere end det forventes i forhold til deres udviklingsstatus.

Amerikanerne halter bagud og placerer sig som det 28. bedste land. Ligeledes udvikler Rusland og store dele af Afrika sig dårligere, end det kunne forventes ud fra FN's mål.

/ritzau/