Ny udmelding fra Lagkagehuset deler vandene: »Kvalmende«. »Så vigtigt«

Lagkagehuset vil nu ændre navnet på deres kagemænd og -koner til det neutrale kagepersoner. Udmeldingen har sat de sociale medier i kog.

Med den nye ændring kan folk selv være med til at designe deres kage med hårlængde og påklædning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lagkagehuset
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske kunne tidligere i dag fortælle, at Lagkagehuset nu vil kalde det, der hidtil har heddet kagemand og -kone, for kageperson.

Ifølge Malin Gardeström, ansvarlig for brandmarketing og ekstern kommunikation hos Lagkagehuset, er beslutningen blandt andet truffet med inklusion for øje:

»For os er det vigtigt, at vi afspejler samtiden og omfavner den mangfoldighed, der er i samfundet, og også giver muligheder til dem, som normalt ikke føler sig afspejlet i den binære kønsfremstilling,« siger hun.

Nyheden er sidenhen blevet taget op i diverse medier, og debatten kører på de sociale medier. På Twitter har folk reageret meget forskelligt – nogle positivt og andre negativt.

»Hold nu op … skal man grine eller græde? Rendyrket idioti!,« skriver folketingspolitikeren Hans Kristian Skibby (LG).

En anden skriver om sagen »PS: Det er IKKE den 1. april«.

Folketingspolitikeren Mai Mercado (K), som i sin Twitter-beskrivelse har fremhævet, at hun er »brunsvigerambassadør«, har også meldt sig ind i debatten: »Jeg håber det er en forsinket aprilsnar (...) Findes der virkelig nogen i det her land der bliver krænket, når de køber en kagekone?«

Vil ændre kagevaner

Til enhver fødselsdag hører sig kage til. Men flere skriver, at de nu vil se sig om efter andre steder at købe ind, når kagetrangen presser sig på.

Blandt andet har Kurt Flemming, der i 23 år har været Pjerrot på Bakken, skrevet et Facebook-opslag, hvor han med et dertilhørende meget passende billede udtrykker, at han nu vil søge andre steder hen.

Debattøren Eva Agnete Selsing, som jævnligt skriver debatindlæg hos Berlingske, har også meldt sig ind i debatten.

Andre har taget pænt imod initiativet og mener, at det er et skridt i den rigtige retning.

»Jeg er kæmpe fan, af at virksomheder som for eksempel Lagkagehuset, gør deres kager kønsneutrale. En fuldstændig ligegyldig ændring for den gennemsnitlige borger, men et skridt i en mod et bedre samfund for mange! Big up Lagkagehuset,« skriver en bruger.

Vigtigere ting i verden

Der er også en helt tredje lejr, som mener, at der er vigtigere ting at tage sig af i verden.

En bruger skriver, at ændringen kun fylder i debatten, fordi folk har brug for at skrive om det. En anden har tweetet »Tænk hvis #dkmedier og folk i al almindelighed interesserede sig for nogle af de store udfordringer verden står overfor, i stedet for hvad en bager kalder én af sine kager.«

Anne Kirstine Cramon, journalist på 24Syv, har også kommenteret debatten med to tweets, og hun mener, at folk kan vælge at gå andre steder hen i stedet for at se det som et personligt angreb.

Hun refererer også til et nu slettet tweet fra Jarl Cordua, radiovært hos blandt andre Berlingske, som skriver »Gudfaderbevarmigvel!«

Også Lars Seier er gået ind i debatten – eller rettere, det har han besluttet sig for ikke at gøre.

Med ironi i stemmen

Flere vælger at tage den jokende vinkel på debatten.

Journalisten Sandie Westh skriver sarkastisk, at de rasende mænd over 50 er de sande ofre i sagen.

Komikeren Brian Mørk skriver ligeså sarkastisk, at »Lagkagehuset er de sande progressive helte«.

Lars Krarup, forhenværende Venstre-borgmester i Herning, skriver, at et samfund med den slags problemer ikke rigtig har nogle problemer.

På Facebook har komiker Anders Matthesen delt en video, hvor han i høj grad gør grin med ændringen. Han kommer selv med en række sarkastiske forslag til, hvad Lagkagehuset ellers kan ændre.

Twitter-brugeren Lidt Over Stregen har skrevet, at »Lagkagehuset vil kønsneutralisere deres bagværk« og har tegnet en satirisk tegning i den anledning.

Også fodboldanalytiker Benjamin Leander har skrevet et tweet i samme tone.

Betal hellere skat

Også i udlandet er historien blevet taget op. Store norske medier som Dagbladet, Aftenposten og VG har skrevet artikler om sagen.

Nogle forstår ikke forargelsen og mener, at Lagkagehuset i stedet skal fokusere på, hvordan de kan betale skat til den danske stat.

For to år siden blev en række virksomheder i Danmark, herunder Lagkagehuset, som har udenlandske ejere, anklaget for at gemme penge i skattely i stedet for at betale selskabsskat herhjemme.

Lagkagehuset har selv afvist kritikken tidligere.

Kommunalpolitiker i Frederiksberg Kommune Sabrina Louise Christiansen (EL) skriver blandt andet, at for hende er det ikke vigtigt, hvad de kalder deres bagværk, men at det at betale skat er vigtigere.

Fra en anden lyder meldingen: »Nu, hvor Lagkagehuset åbenbart er blevet »woke« og synes, det er supervigtigt med mangfoldighed«, så kunne de måske også støtte de organisationer, der kæmper for bedre rettigheder for transkønnede? – for eksempel med nogle af de penge de gemmer i skattely.« Samme bruger skriver i et andet tweet, at det at ændre navnet på en kage er et ligegyldigt pr-stunt.

Poetryslammer Peter Dyreborg kommer med et indspark i form af, at Lagkagehuset alligevel aldrig har solgt en »rigtig« kagemand. Han skriver på Twitter, at »den eneste rigtige kagemand/-person m/k/q er en brunsviger MED flødeskum, slik og pyntegelé«.