Ny trafikminister vil bygge flere motorveje

Den nyslåede trafikminister, Magnus Heunicke, er klar til udbud af jernbane og vil gerne bygge flere motorveje.

Transportminister Magnus Heunicke (S) kunne i går titte ud på området omkring Københavns Hovedbanegård gennem ruden på sin nye ministerbil. Og både bilen og toget kan forvente nye kørselsforhold, forsikrer den nyslåede minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trafikkens nye minister, Magnus Heunicke (S), er klar til et politisk gearskift, både når det gælder veje og jernbanedrift. Motorveje skal der bygges flere af, og selv om DSB fortsat skal være kernen i jernbanetrafikken, så skal flere banestrækninger i udbud, fastslår han i sit første interview efter sin tiltræden forleden.

»Jeg ved, hvad det betyder for et område, når der kommer ordentlige veje. Se bare, hvad det har betydet for Herning at få motorvejen derop. Hvis man er vild med motorveje – og jeg kan godt lide infrastruktur – og man ser rundkørslen deroppe ved Herning, så tror man jo, at man kører ved Chicago,« siger han.

»Fremkommelighed er en vækstmotor, man ikke skal se bort fra. Jeg ved, hvad god vejbetjening betyder, så i min tid som transportminister skal der i hvert fald også bygges motorveje,« siger Magnus Heunicke, der som folketingsmedlem i årevis har arbejdet for at skaffe sine vælgere i Næstved-området en motorvejsforbindelse til Sydmotorvejen ved Rønnede.

Det arbejder han stadig på, og sidst på måneden skal Folketingets Transportudvalg på besigtigelse forud for en drøftelse, om der nu skal sættes en VVM-miljøredegørelse i gang. I givet fald vil afgørelsen blive truffet efter »fuldstændigt objektive kriterier« omfattende blandt andet trafiktal og udviklingsmuligheder i området. »Og det må du gerne citere mig for,« tilføjer han.

Men af større vigtighed for hele landet er togdriften. Ved årets udgang udløber statens kontrakt med DSB om togkørsel, og hvor forgængeren, Pia Olsen Dyhr (SF), ikke var klar til at sende dele af banestrækningerne i udbud, er Heunicke parat til at bruge konkurrence for at sikre bedre og billigere tog.»Jeg ser DSB som grundstammen i den kollektive trafik. Alternativet er en ideologisk betinget visnepolitik, hvor man skærer grene af DSB og til sidst bliver nødt til at fælde træet. Det er Venstres plan. Men DSB som grundstamme betyder ikke, at DSB skal køre på alle strækninger. Vi skal sende flere baner i udbud, hvor det er fornuftigt at gøre det,« siger han.

Fuld damp på velfærdsmaskinen

Han ser togdriften som en del af den offentlige »velfærdsmaskine« der er afgørende for stigende produktivitet i velfærdssamfundet.

»Når velfærdsmaskinen styres af en socialdemokrat, og det gør den altså i øjeblikket, så stiller vi krav til den offentlige leverandør, mens vi hele tiden tester af ved hjælp af private leverandører, hvordan vi kan udvikle produktivitet og kvalitet.«

Du får næppe forlig med de borgerlige ved at udbyde ti kilometer bane i Jylland?

»Det er også, hvad jeg hører fra dem. Men nu må vi se, hvad de kommer med, når jeg indbyder til forhandling om jernbanekørslen,« siger Magnus Heunicke.

Ministeren vil ikke sætte navn på de strækninger, der kan sendes i udbud, men han undtager på forhånd strækninger, der står foran større ombygninger i de kommende år. Private bydere skal være med til at uddanne jernbanepersonale, og kontrakterne vil blive udbudt som nettokontrakter, hvilket betyder, at jernbaneselskabet tjener flere penge i takt med antallet af passagerer.

Flittig pendler

På Kystbanen kørte DSBFirst på bruttokontrakt, hvor der ikke var incitament til at øge passagertallet. Heunicke er i øvrigt enig med sin forgænger i beslutningen om ikke at genudbyde Kystbanen. Passagererne må affinde sig med DSB også i de kommende år, men kan håbe på, at køreplanen efterhånden bliver lidt mere troværdig. Efterhånden som regionalbanerne på Sjælland bliver elektrificeret, vil togene fra Helsingør blive sendt ud over de sjællandske baner, til for eksempel Kalundborg og Næstved, og dermed blive adskilt fra togdriften i Sverige. I dag skyldes over 30 pct. af Kystbanens forsinkelser problemer i Sverige.

Som minister kommer Magnus Heunicke til at dele skæbne med tusindvis af andre pendlere. Han har et værelse i København, men vil også insistere på at komme hjem til familien. Det værste, han har oplevet, var at blive sat af et tog i Høje-Taastrup, fordi et højere prioriteret tog skulle til Jylland. »Man følte sig virkelig som røven af fjerde division. Da var det svært at komme ind i toget igen uden at love de andre pendlere at stille spørgsmål til ministeren.«

Formentlig vil han tage toget. Køge Bugt er »ikke en drøm« om morgenen, selv om man kan lide motorveje.