Ny træningsdille vinder frem

En ny motionsform vinder frem - familietræningen, hvor hele familien får rørt sig sammen, så mor og far ikke blot venter i cafeteriet.

ARKIVFOTO. Mange steder i landet skyder muligheden for såkaldt familietræning op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: En mor, der står og småfryser på sidelinjen eller en far, der stresser for at nå at træne, inden børnene skal hentes fra fritidsordningen - det er ikke altid nemt at få familieliv og motion til at hænge sammen.

Men mange steder i landet skyder muligheden for såkaldt familietræning op. Her kan store og små brænde en times energi af sammen. Det fortæller idrætslærer Anette Ølgaard Bloch fra DGI's "Hele familien i bevægelse".

- Vi oplever, at forældrene er rigtig glade for at effektivisere deres hverdag, samtidig med at holdene skaber værdi for familierne, som får noget fælles at tale om derhjemme også, siger hun.

Hos DGI kan familier prøve kræfter med alt fra fodbold, basket og håndbold til badminton, gymnastik og fitness, og mange lokale foreninger varierer deres udbud.

- Nogle steder kan man for eksempel gå til "Forældretons", hvor fædrene tager ungerne med og ligefrem bruger dem som redskaber i træningen, fortæller Anette Ølgaard Bloch.

Oftest starter familietræning med fælles opvarmning og sjove aktiviteter, før børn og forældre går hver til sit og får sved på panden med deres egen gruppe. Timernes afsluttes fælles igen, og tiden sammen kan give stor værdi i hjemmet, fordi familien har fælles oplevelser at tale om i stedet for at hele livet leves i enten "voksenland" eller "børneland".

I København er foreningen Familieidræt vokset til næsten 700 medlemmer, siden den blev stiftet i 2010.

Her er der mulighed for hele fællestimer med blandt andet "Cirkushold", "Familieidræt i det fri" og vandtræning, og her oplever man, at børnene elsker timerne med forældrene uden mobiltelefoner og tv.

- De er helt vilde, og forældrene nyder også, at de bare skal møde op og så er der en instruktør, der har fundet på, hvad de skal lave, fortæller en af Familieidræts formænd Trine Lindberg.

Det kan være svært for nogle at skabe hul til en fast ugentlig træning i forening, men Trine Lindberg oplever, at det bliver nemmere, når hele familien skal af sted sammen.

Sådan kommer du i gang med at træne med børnene:

- Bevæg jer på børnenes præmisser, det skal være legende og sjovt og ikke kun for træningens skyld

- Prøv at komme ud i naturen på legepladser eller i skoven

- Vær åben overfor sportsgrene, du ikke har prøvet før

- Find noget, som kan skrues både op og ned i intensitet, så alle kan være med

- Smid hæmningerne og leg med i børnehøjde

- Ros børnene og lad dem byde ind med idéer

Kilder: Anette Ølgaard Bloch, DGI og Trine Lindberg

/ritzau/FOKUS