Ny test kan afhjælpe pres på testcentre: Professor foreslår at omdele den med posten

Hjemmetest kan tages af borgeren selv derhjemme og kan dermed bidrage til at øge tilgængeligheden til test.

Her står borgere i kø til en pcr-test på Ørnevej i Køge, men nu viser nyt studie, at borgere med fordel kan gøre brug af en hjemmetest. Professor opfordrer myndighederne til at gøre hjemmetest til en del af den offentlige teststrategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjemmetest har endnu ikke fået sit endelige gennembrud i Danmark, men nu viser dansk forskning, at testen ser ud til at fungere i praksis.

Det skriver TV 2.

Derfor bør sundhedsmyndighederne overveje, om hjemmetesten skal være en del af den offentlige teststrategi i Danmark. Det siger Lars Østergaard, professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, til TV 2:

»Det ville måske gøre, at flere ville lade sig undersøge, og jo flere, der lader sig undersøge, jo flere vil blive fundet positive. I sidste ende er det med til at hindre smittespredning.«

Når professoren tør at anbefale testen til sundhedsmyndighederne, er det, fordi han selv har undersøgt hjemmetestens præcision og brugervenlighed sammen med fire kolleger fra Aarhus Universitet i et forskningsstudium.

Studiet viser, at hjemmetesten i seks ud af ti tilfælde opfanger de patienter, som er testet positive med den almindelige og relativt sikre pcr-test.

Studiet peger samtidig på, at to ud af tre testpersoner foretrækker hjemmetesten frem for pcr-testen. Det skyldes blandt andet, at hjemmetesten ikke kræver en tur til testcentret. Flere personer mente desuden, at hjemmetesten er mere behagelig end pcr-testen, der tages i svælget, fremgår det af studiet.

Hjemmetesten bliver derimod taget gennem næsen af borgeren selv.

Kan blive postomdelt

Opfordringen fra professoren kommer, alt imens smitten i samfundet stiger, og køerne til landets testcentre bliver længere og længere.

Flere medier rapporterer om, at der er lang ventetid til både pcr- og kviktest flere steder i landet. I Odsherred og Assens er det ifølge TV 2 så grelt, at selv ikke nærkontakter kan blive testet på fjerde- og sjettedagen, men skal vente op mod otte dage, før de kan få vished over, om de er smittet.

Derfor kan myndighederne med fordel benytte hjemmetesten, mener Lars Østergaard. Han peger på, at testen kunne blive postomdelt eller ligge til afhentning på et kommunekontor eller biblioteket.

I studiet skriver forskerne, at hjemmetest kan øge tilgængeligheden af test og opfange smittetilfælde tidligere, hvorefter den smittede person kan lade sig selv isolere. Derfor kan hjemmetest bidrage til at øge smittekontrollen.

Lars Østergaard mener dog ikke, at hjemmetesten skal være en del af coronapasset, eftersom der ikke er nogle til at sikre, at resultatet er negativt eller positivt udover borgeren selv.

Studiet er heller ikke fagfællebedømt af andre forskere endnu, og derfor skal konklusionerne tages med et forbehold.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere i et interview med Berlingske stillet sig positivt over for hjemmetest.