Ny sundhedsminister dropper hård kurs mod rygning

Ellen Trane Nørby skrinlægger den tidligere sundhedsministers planer om at indføre rygeforbud på erhvervsskoler og total røgfri skoletid på alle skoler og uddannelsessteder. Skuffende, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Børn og unge skal holde sig langt væk fra cigaretterne og vide, at det er farligt at ryge. Men det skal ske gennem oplysning og kampagner og ikke ved hjælp af flere forbud, mener den nye sundhedsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn og unge skal holde sig langt væk fra cigaretterne og vide, at det er farligt at ryge. Men det skal ske gennem oplysning og kampagner og ikke ved hjælp af flere forbud.

Dét er meldingen fra den nye sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der nu lægger luft til sin forgænger på posten Sophie Løhde (V) og dropper flere af de stramninger, der var lagt op til under den tidligere Venstre-regering.

»Vi har stadig en meget ambitiøs målsætning om, at Danmark skal have sin første røgfri generation i 2030. Men der er også andre veje at gå end forbud og lovgivning. For eksempel skal vi blive bedre til at forklare alle unge i et sprog, de forstår, hvorfor de ikke skal ryge – og at en storryger lever otte-ti år kortere end ikke-rygere,« siger Ellen Trane Nørby.

Konkret sker det ved at skrinlægge planerne om at indføre et rygeforbud på erhvervsskolerne, hvor der ellers er en tårnhøj andel af rygere.

Tilsvarende vil den nye regering heller ikke gå videre med de overvejelser, som Sophie Løhde havde om at indføre total røgfri skoletid på alle skoler og uddannelsessteder, der ville have betydet, at der også skulle gribes ind mod rygning uden for selve uddannelsesstedets matrikel.

I den tidligere regerings optik ville det have været »et stærkt signal til alle om, at børn og unge og cigaretter ikke hører sammen«, og erfaringerne fra Norge med total røgfri skoler har været særdeles gode.

I Norge ryger således kun fire pct. af de 16-24 årige dagligt, mens det i Danmark er 14 pct. af de 16-25 årige, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Forslaget om total røgfrie skoler og uddannelsessteder indgik i den kræfthandlingsplan, Sophie Løhde fremlagde for nylig. Hér bebudede hun også et udspil om at indføre rygeforbud på institutionernes område på ALLE uddannelsessteder.

I dag er der allerede rygeforbud på børneinstitutioner, skoler, kostskoler, efterskoler og de treårige gymnasiale ungdomsuddannelser. Men det er tilladt at ryge på de øvrige uddannelsessteder, f.eks. erhvervsskoler, hvor 37 pct. af eleverne ryger dagligt, mens det kun er 14 pct. af gymnasieeleverne.

Det ville den daværende V-regering lave om på ved også at indføre forbud på de øvrige uddannelsessteder, men det er den nye regering ikke længere indstillet på.

Kursændringen kommer, efter såvel Dansk Folkeparti som Venstres nye regeringspartner Liberal Alliance tidligere har givet udtryk for en markant modstand mod at indføre et forbud mod rygning på erhvervsskolerne. Og det har man også taget bestik af i den nye regering.

»Det er klart, at når man går fra at være ét parti i regeringen til at være tre, skal alle kunne se sig i regeringsgrundlaget. Det betyder også, at vi skal finde andre veje til målet, end der var lagt op til under den rene Venstre-regering,« siger Ellen Trane Nørby.

Ud over kampagner og oplysning indgår også planer om at indgå »partnerskaber« med en række aktører for at påvirke kulturen blandt børn og unge. Tidligere har der hér været overvejelser om f.eks. at invitere erhvervslivet til at indgå i et partnerskab for bl.a. forbedre håndhævelsen af den nuværende aldersgrænse på 18 år for salg af tobak til unge.

I Kræftens Bekæmpelse glæder man sig over, at regeringen holder ved 2030-ambitionen om ingen unge rygere. Men man er skuffede over, at Ellen Trane Nørby dropper planerne om rygeforbud og røgfri skoletid på alle skoler og uddannelsessteder.

»Det er svært at se, hvordan man skal nå det mål alene ved dialog og oplysning. Man bliver nødt til også at se på rammerne omkring rygning i Danmark, og vi havde meget gerne set, at der indføres ensartede regler på alle ungdomsuddannelser,« siger projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær.

Han henviser også til, at der i en meningsmåling, som organisationen har gennemført, er en overvældende opbakning blandt danskerne til at gå den vej. 82 pct. mener således, at det er en god ídé også at lade rygeforbuddet omfatte erhvervsskoler, mens ca. 65 pct. synes godt eller meget godt om tankerne om, at børn og unge ikke skal have lov at ryge i skoletiden – hverken på eller udenfor skolens område.