Ny sukkerafgift rammer sunde fødevarer

Eksperter undrer sig over, at sunde nødder afgiftsrammes sammen med sukker og chokolade.

Selvom nødder har et højt indhold af bl.a. E-vitamin, B-vitaminer, kalcium, magnesium, jern og zink, er stiger afgiften på nødder sammen med slik og chokolade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på søde sager ryger op, men det det samme gør afgiften på de sunde alternativer.

Et flertal i Folketinget vedtog i sidste uge at hæve en 87 år gammel afgift på nødder, med 25 procent. Det skete, samtidig med at afgiften på sukkerholdige varer blev sat i vejret, det skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Det kommer bag på ernæringseksperter, blandt andet bag på professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitet, tidligere formand for Ernæringsrådet,

- Det er meget uhensigtsmæssigt, for hvis man skulle se på det på en fornuftig måde, burde nødder og mandler falde ind under frugt og grøntsager, siger Bjørn Richelsen til Ingeniøren.

Han er ikke i tvivl om, at forbruget af nødder er styret af prisen, som i forvejen er meget høj.

- En øget afgift vil alt andet lige vil medføre et mindre forbrug, siger Bjørn Richelsen.

Fyldt med sundt fedt
Det samme mener ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen fra SUHRs Videncenter,

- Nødder indeholder meget fedt, men det er det sunde, monoumættet fedt, der blandt andet beskytter mod hjerte- og karsygdomme, så det vil være synd hvis nødder på den måde sidestilles med sukker, siger Preben Vestergaard Hansen, til Berlingske.dk.

Han fremhæver dog samtidig, at selvom nødder både indeholder sundt fedt og en række vitaminer og mineraler, skal man holde igen med indtaget.

- 25-30 gram om dagen er sundt, men det svarer kun til en lille håndfuld. Med et fedtindhold på 40-60 procent, er nødder en kalorietæt fødevarer, så selv om det er sundt, skal man ikke spise for mange, siger Preben Vestergaard Hansen.

Hos Dansk Erhverv stiller man sig også undrende overfor afgiftshævningen på nødder.
- Det er bekymrende og bemærkelsesværdigt, at der pålægges øgede afgifter på nødder, mandler m.m., da disse produkter har et højt indhold af det såkaldt sunde, umættede fedt, skriver Dansk Erhverv i deres høringssvar til skatteminister Kristian Jensen.