Ny revolution af narko-politikken på vej

Ti dagsdoser tilladt narko i lommerne. Sådan kan næste skridt i dansk narkopolitik komme til at lyde, overvejer Socialdemokraterne.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop som de første uddelinger af lægeordineret heroin ruller ud over landet, tager Socialdemokraterne hul på den næste revolution af narkopolitikken: De vil overveje at gøre som i Portugal, der med stor succes tillader narkomaner at have ti dagsdoser i lommerne. I hvert fald ifølge Socialdemokraternes Mette Frederiksen, som var en af hovedkræfterne bag den revolution, der i denne måned iværksættes med udlevering af lægeordineret heroin.

Mette Frederiksen vil kigge på Europas mest liberale land: Portugal. Siden 2001 har narkomanerne kunnet have ti dagsdoser på sig og alligevel undgå politiet. Nu er ordningen blevet evalueret af det anerkendte Cato Institut og det med bemærkelsesværdige resultater: Kriminaliteten er dykket, antallet af narkomaner er faldet, dødstallet er faldet fra 400 i 1999 til 290 i 2006 og følgesygdommene det samme. Selv de borgerlige i Portugal har nu opgivet deres modstand mod loven.

»Vi vil helt udogmatisk kigge på de portugisiske erfaringer, og i dag er det jo heldigvis sådan, at de dygtige betjente på gaden lader narkomanerne gå. For os handler det om, at narkomanerne kommer til at leve et mere værdigt liv. Det er ikke dem, vi vil ramme. Det er bagmændene. Vi vil have dødstallene ned, følgesygdommene ned og kriminaliteten ned, så vi kigger gerne på Portugal,« siger Mette Frederiksen.

Senest i 2011 er der folketingsvalg i Danmark, og i flere af meningsmålingerne står Socialdemokraterne til at rykke ind i Statsministeriet. Dermed kan den næste store revolution i narkopolitikken være lige om hjørnet.

Lindas liv uforandret

Det glæder narko-pigen Linda. Det var hendes historie, som fik et næsten enigt Folketing til - efter 15 års massiv modstand - at vende på en tallerken og indføre fri heroin til cirka 400 hårdt belastede narkomaner.

Linda er ikke blandt de få, der indtil videre er visiteret. Så hun fortsætter det gruopvækkende liv fra 2007, hvor en ældre nekrofil mand bedøver hende og derefter har sex med hende - nøjagtig som han har med andre piger fra Skelbækgade.

Derefter kan pigerne købe deres stoffer, men det sker med politiet i hælene. Er uheldet ude og de bliver grebet, går turen tilbage til Skelbækgade for at finde nye kunder eller begå indbrud.

Det er rent sisyfosarbejde, mener Mette Frederiksen. Det er Venstres socialordfører, Ellen Trane Nørby sådan set enig i, men hun opfordrer til at tage én ting ad gangen.

»Vi kigger også gerne på Portugal, men nu handler det om at få lægeordineret heroin implementeret,« siger Ellen Trane Nørby.

Gadejurist fra Vesterbro, Nanna W. Gotfredsen, har fulgt den portugisiske model.

»Den handler om at hjælpe i stedet for at straffe, som vi gør i Danmark. Dernede sætter de ind med sociale tilbud langt tidligere, end vi gør. Så hvor vi i Danmark straffer, har Portugal valgt at hjælpe,« siger Nanna Gotfredsen.