Ny rapport: Pas på, når du logger på caféernes netværk - hackerne ser med

Cafeers netværk er særligt udsatte, konkluderer ny rapport. Det overrasker ikke sikkerhedsekspert.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere

»Koden til netværket?«

»Ja, den er bare cafeens navn.«

Forbrugerne skal være mere opmærksomme på de potentielle farer ved at oprette forbindelse til et offentligt wi-fi-netværk. Sådan lyder vurderingen i en sikkerhedsrapport fra den mobile netværksudbyder iPass.

Og særligt er wi-fi-netværk på caféer i »højrisiko« for sikkerhedsbrister ifølge rapporten, dels på grund af deres popularitet, dels deres tilgængelighed.

Internetkriminelle ser i stigende grad mod personer, der opretter forbindelse til offentlige wi-fi-netværk og kan få adgang til deres private data, uden at de ved det.

»Det er det samme billede, vi ser herhjemme. Caféer og hotellers netværk er ikke specielt godt konfigureret. Der er allerede sikkerhedsmæssige problemer ved at bruge email, men det gør det ikke bedre, at du sender dem på et netværk, der ikke er sikkert sat op,« fortæller digital sikkerhedsekspert i Deloitte, Kim Schlyter, til Berlingske.

»Det er jo ikke, fordi man vil udelukke naboen fra at bruge netværket. Det er jo, fordi man vil beskytte brugerne, at man kommer kode på netværket.«

Han forklarer, at selvom der er kode på netværket, betyder det ikke, at netværket er sikkert. Koden er ofte let tilgængeligt og let at gennemskue, og det kan give hackerne adgang til de enheder, der er logget på:

»Selv med kodeord, som er generet til dig alene, er spørgsmålet, om det er krypteret med WEP eller bedre med WPA/WPA2. Selv i det tilfælde kan hackeren være på det samme netværk og eventuelt sørge for, at du møder et pop-up-billede, du skal klikke på for at komme på wi-fi - men så får du også ondsindet kode installeret.«

Mange steder kører ikke med kryptering, og Kim Schlyter opfordrer alle til at undgå udsatte netværk på offentlige steder:

»Undgå gratis wi-fi, og hvis du ikke kan, så kør altid med VPN, hvis du vil være sikker. Du bør kun bruge sider med Https (sikkerhedskrypterede hjemmesider, red.), hvis du afleverer personlige data. Alligevel bør du begrænse overførsler af sensitive informationer, indtil du er hjemme igen.«

»Det skal lige understreges, at det ikke er nogen simpel teknik, som enhver kan gøre, men det kan en hacker. Som hacker kan jeg overtage din session. Det betyder, at jeg kan læse, hvad du skriver, jeg kan også overtage din computer eller få adgang til den, og så vil jeg også kunne trække data fra din computer,« forklarer Kim Schlyter.

Den nye undersøgelse tager udgangspunkt i en rundspørge med over 500 eksperter fra Storbritannien, USA, Tyskland og Frankrig og viste, at kaffebarer ikke bare er de mest populære steder at oprette forbindelse til et offentligt wi-fi-netværk efterfulgt af lufthavne og hoteller - de er også de mest udsatte for det, rapporten kalder »mand-i-midten-angreb«.

»Det er, når en hacker i al hemmelighed opfanger de data, der flyder til og fra internettet til mobilenheden,« fremgår det af rapporten.

Det overrasker ikke Kim Schlyter, at caféers netværk skulle være særligt udsatte, men han fremhæver selv hoteller, der længe har været anset som særligt udsatte:

»Man ved, at hotellers netværk ikke er særligt sikre, hverken når du surfer eller bruger deres wi-fi. Og der er det, man kalder »dark hotels«, hvor hackere udstyrer hotellets netværk med forskellige sårbarheder, fordi man ved, at kendisser og lignende besøger de her steder.«

Rapporten konkluderer, at det er vigtigt, at virksomheder sikrer deres netværk ordentligt for både deres kunder og medarbejderes skyld.