Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Erfaringer fra det såkaldte SSP-samarbejde mellem skolerne, socialforvaltningen og politiet i København viser, at der nogle gange kan opstå situationer, som kan føre til ustabilitet og impulsivitet blandt byens børn og unge. Weekendens terrorangreb er netop sådan en situation, og derfor iværksætter SSP København mandag en stor handleplan, der skal forhindre uro blandt de unge. Det fortæller sekretariatschef i foreningen Michael Melbye:
»Når der opstår situationer, der kan føre til uro blandt børn og unge, har vi altid haft succes med at indgå i dialog med de unge og høre på deres bekymringer, frustrationer og vrede og sammen drøfte udfordringerne. Det har altid ført til, at gemytterne dæmpes, og at roen stille og roligt sænker sig over nogle meget svære situationer,« siger Michael Melbye.
En af de ting, som SSP vurderer kan skabe øgede spændinger blandt de unge på især Nørrebro, hvor politiet skød og dræbte den 22-årige terrorist Omar Abdel Hamid El-Hussein, er den markante polititilstedeværelse.
»Her er det vigtigt, at vi hele tiden minder de unge om, at det er det, som situationen kræver lige nu. Det skal de have en forståelse for, også selv om de måske har kendskab til nogle af de personer eller familier, der har været involveret i sagen,« siger sekretariatschefen i SSP København.
Handleplanen indeholder blandt andet dialogmøder mellem politi og elever på de københavnske folkeskoler samt et særligt fokus på indsatsen på gadeplan på Nørrebro og i udvalgte ungdomsklubber.
»Vi vil forsøge at skabe et rum, hvor de unge kan stille spørgsmål og udtrykke deres bekymringer og få nogle ordentlige og nuanceret svar fra myndighederne på, hvad der er foregået, og hvordan man skal forholde sig for at få dagligdagen til at indfinde sig så hurtigt som muligt,« siger Michael Melbye.
Han forklarer, at nogle af de temaer, der især interesserer de unge, er, hvor meget, der skal til, for at noget kan betegnes som terrorisme.
»De er også meget interesseret i at tale med myndighederne om det her med, at hvis man er frustreret og kommer til at skrive ting på Facebook eller andre steder. Hvor langt kan man egentlig gå, før det, man skriver, kan få en karakter, hvor andre kan blive bekymret for, hvorvidt man har ekstreme synspunkter?,« lyder det fra Michael Melbye.
SSP København er et samarbejde mellem Københavns Politi, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Kriminalforsorgen. SSPs opgave er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge.